Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 4.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σουδάν.
Σουδάν: Η Βρετανία απομάκρυνε περίπου 300 πολίτες - Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Σουδάν: Η Βρετανία απομάκρυνε περίπου 300 πολίτες - Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 4.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σουδάν.

Η Βρετανία απομάκρυνε 200 με 300 πολίτες της από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, προσθέτοντας ότι «εκτεταμένη επιχείρηση» απομάκρυνσης κι άλλων Βρετανών βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Αναμένουμε ότι περίπου 200-300 έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν στις τελευταίες πτήσεις, αλλά τώρα ξεκινάμε εκτεταμένη επιχείρηση», δήλωσε η Μπράβερμαν στο Sky News.

Μεταγωγικό αεροπλάνο που ανήκει στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις RAF με περίπου 40 πολίτες προσγειώθηκε χθες, Τρίτη, στην Κύπρο, δήλωσε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βρετανία άρχισε εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της από το Σουδάν χθες, ενώ κι άλλα κράτη απομακρύνουν πολίτες τους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα από τις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 4.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σουδάν.

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις απεγκλώβισαν 490 άτομα, ανάμεσά τους και Έλληνες

Μέχρι το μεσημέρι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απομακρύνει από το Σουδάν 490 πολίτες, 170 εκ των οποίων είναι Γερμανοί. Μεταξύ των υπολοίπων βρίσκονται πολίτες από 30 χώρες - και Έλληνες, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, επισημαίνοντας ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί η έκτη και τελευταία πτήση της Bundeswehr για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την αφρικανική χώρα.

«Εφόσον άλλες χώρες διασφαλίσουν την εναέρια κυκλοφορία, δεν σχεδιάζονται άλλες γερμανικές πτήσεις απεγκλωβισμού από την περιοχή.

Οι εναπομείναντες στο Σουδάν Γερμανοί, οι οποίοι έως τώρα δεν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες με πτήσεις απεγκλωβισμού των διεθνών εταίρων μας», αναφέρουν τα δύο υπουργεία και διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των επαναπατριζόμενων Γερμανών έχει μειωθεί σημαντικά στις τελευταίες πτήσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ακόμη ότι για τους Γερμανούς οι οποίοι παραμένουν στο Σουδάν καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, είτε με πτήσεις εταίρων είτε δια ξηράς ή θαλάσσης.

Η Γερμανία ανέλαβε χθες την ηγεσία του πολυεθνικού συντονισμού πτήσεων στο αεροδρόμιο πλησίον του Χαρτούμ και ο Γενικός Επιθεωρητής της Bundeswehr Κάρστεν Μπάουερ βρίσκεται, σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, σε επικοινωνία με τους εταίρους της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση διάσωσης από το Σουδάν: Ακόμα 13 Έλληνες απομακρύνθηκαν, 80 παραμένουν στο Χαρτούμ