Στέγες πολλών κτηρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτήρια έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.
Εικόνες «Αποκάλυψης» σε Τουρκία και Συρία: 9.600 νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς
AP
AP
Συνεχής ενημέρωση

Εικόνες «Αποκάλυψης» σε Τουρκία και Συρία: 9.600 νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς

Στέγες πολλών κτηρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτήρια έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.

Την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία, με κτήρια πεσμένα σαν χαρτόκουτα και ατελείωτο χάος, αποτυπώνουν οι δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη με τον χρόνο ακόμα μία νύχτα στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ψάχνοντας στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Οι συνθήκες παγετού, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι κακές υποδομές δυσχεραίνουν τις έρευνες.

Οι νεκροί πλησιάζουν τις 10.000, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις Αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στην πόλη Νουρντάγκι, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτηρίων έχουν καταρρεύσει, ενώ άλλα κτήρια έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Δευτέρας, που ακολουθήθηκε λίγες ώρες αργότερα από έναν δεύτερο σεισμό σχεδόν εξίσου ισχυρό, γκρέμισε χιλιάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και πολυκατοικιών, τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αφήνοντας αμέτρητους άστεγους σε Τουρκία και Συρία.

Στις εικόνες διακρίνονται ακόμα και λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης, καθώς και οχήματα που κατέκλυσαν κάποιους από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Δείτε σχετικά:

Σεισμός - Τουρκία: Αναχωρεί δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ με εντολή του πρωθυπουργού

Δύσκολη νύχτα για τους σεισμοπαθείς και τους διασώστες

Περίπου 380.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε τρένα που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας, υπάρχουν αναφορές για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα επαρχίες, καθώς και επταήμερο πένθος σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, κάτοικοι σε πολλές κατεστραμμένες πόλεις εξέφρασαν την οργή και την απόγνωσή τους για την αντίδραση των αρχών στον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια κατέρρευσε και του οποίου οι συγγενείς αγνοούνται. «Τι θα κάνω, πού μπορώ να πάω;».

Πρόκληση για τον Ερντογάν

Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αποτελεί για τον Ερντογάν τεράστια πρόκληση. Οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης θα επισκιάσουν την πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως οι πιο δύσκολες στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν πολύ κοντά στο να κριθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πριν τον σεισμό, θα καθορίσει τον τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας, την πορεία της οικονομίας της και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε σχετικά:

Είναι ο σεισμός ο «μαύρος κύκνος» των εκλογών στην Τουρκία;

Διεθνής βοήθεια στην Τουρκία

Στο μεταξύ, χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, στέλνουν ομάδες υποστήριξης για να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Διαβάστε ακόμα:

Μάχη με το χρόνο για τους επιζώντες: Πάνω από 8.700 οι νεκροί

E. Λέκκας: Λιγοστεύουν οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί