Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι - Στις 9 τα πρώτα αποτελέσματα
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι - Στις 9 τα πρώτα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών για 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της κάτω βουλής, με τα γαλλικά μέσα να μιλούν για μάχη Μακρόν - Μελανσόν.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών διαμορφώθηκε το μεσημέρι στο 18,43%. Το ποσοστό αυτό είναι 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το 2017 (19,24%). Σαφώς μειωμένο είναι παράλληλα εν συγκρίσει με αυτό από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, όταν το μεσημέρι βρισκόταν 25,48%.

Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν μόλις ψήφισε στην περιοχή Τουκέ.

Το Nupes, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων – που αποτελείται από τα La France Insoumise («France Unbowed»), Σοσιαλιστικά, Πράσινα και Κομμουνιστικά κόμματα – αναμένεται να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για τη συμμαχία Ensemble («Μαζί») του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Το σχήμα του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τον δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιουνίου.

Ενώ οι εκλογές θα καθορίσουν τη μορφή της πολιτικής της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την πιθανότητα μεγάλης αποχής ψηφοφόρων.

Οι κάλπες άνοιξαν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8:00 π.μ. (06:00 GMT), ενώ οι ψηφοφόροι σε υπερπόντια εδάφη ψήφισαν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: France24