Σαρλ Μισέλ: Παρά την κριτική βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του επόμενου πόστου του
AP
AP

Σαρλ Μισέλ: Παρά την κριτική βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του επόμενου πόστου του

Την κακή εντύπωση που έχει αφήσει με τη δεύτερη θητεία του στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Σαρλ Μισέλ ο οποίος παρ' όλα αυτά, δεν το βάζει κάτω και έχει ήδη βάλει πλώρη για το επόμενο υψηλού προφίλ πόστο του αναλύει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Politico. 

«Η κριτική, εν ολίγοις, είναι ότι ο 47χρονος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ξοδεύει πολύ χρόνο στο δρόμο και πολύ λίγο χρόνο στην κύρια λειτουργία της δουλειάς του: την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και καθώς η δεύτερη -και τελευταία- θητεία του Μισέλ πλησιάζει στο τέλος του επόμενου έτους, προστίθεται ένα νέο παράπονο: ότι επικεντρώνεται όλο και περισσότερο όχι στην τρέχουσα δουλειά του, αλλά στην επόμενη.», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ. 

Κατά την έρευνα για το άρθρο αυτό, το POLITICO μίλησε με δεκάδες διπλωμάτες, πρώην και νυν αξιωματούχους του Συμβουλίου και εκπροσώπους εθνικών κυβερνήσεων εντός και εκτός της ΕΕ. Ενώ ο Μισέλ διατηρεί τους υπερασπιστές του, αυτό που προέκυψε είναι το πορτρέτο ενός πολιτικού του οποίου η απότομη άνοδος τον έφερε στην κορυφή της πολιτικής της χώρας του - αλλά ο οποίος τώρα βρίσκεται απομονωμένος στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η σχέση του με τις εθνικές κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι υπηρετεί βρίσκεται στο ναδίρ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον Μισέλ καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του επόμενου έτους, τις οποίες θα ακολουθήσει η κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Στα 47 του χρόνια, δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί.

Καθώς οι ευρωπαϊκές εκλογές πλησιάζουν το επόμενο έτος, οι εικασίες για το τι θα κάνει ο Μισέλ όταν λήξει η θητεία του έχουν γίνει κάτι σαν παιχνίδι των Βρυξελλών. Μέχρι τότε, θα είναι 48 ετών και θα έχει ήδη διατελέσει ηγέτης της χώρας του και πρόεδρος ενός από τα κορυφαία θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Τα σενάρια 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια επιστροφή στην εθνική σκηνή είναι απίθανη, αν μη τι άλλο επειδή αυτό θα θεωρηθεί ως υποβιβασμός. Τότε υπάρχει η πιθανότητα να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του και του Γκι Φερχοφστάντ, ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, ο οποίος έχει μετατρέψει την έδρα του στην αίθουσα σε διεθνές βήμα.

Εάν ο Μισέλ αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε να προσπαθήσει να γίνει ο επικεφαλής υποψήφιος της πολιτικής του ομάδας - ή Spitzenkandidat. Θεωρητικά, αυτό θα τον καθιστούσε υποψήφιο για την πολυπόθητη θέση του προέδρου της Επιτροπής. 

Μια άλλη πιθανότητα είναι η κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ανοίγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανάληψη αυτής της θέσης θα απαιτούσε την πρόωρη αποχώρησή του από το Συμβούλιο- ή τη συμφωνία του θεσμικού οργάνου να διατηρήσει τη θέση διαθέσιμη για λίγο περισσότερο. 

Αν μια υποψηφιότητα για Spitzenkandidat δεν θα μπορούσε να του εξασφαλίσει την προεδρία της Επιτροπής, θα τον άφηνε σε καλή θέση για να αρπάξει τη θέση του Μπορέλ ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ κατά τον ανασχηματισμό του επόμενου έτους.