Ρωσικοί αγωγοί: Αλληλοκατηγορίες και θεωρίες
AP
AP

Ρωσικοί αγωγοί: Αλληλοκατηγορίες και θεωρίες

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 ενώ δυτικές χώρες υπονοούν το αντίθετο. Οι θεωρίες είναι πολλές αλλά λίγες είναι οι απαντήσεις. 

Ποιος ο λόγος όμως να αποφασίσει κάποιος να σαμποτάρει έναν αγωγό: 

"(Η Ρωσία) μπορεί να εκφοβίσει τους Ευρωπαίους μέσω μιας πράξης δολιοφθοράς. Διότι εάν είναι σε θέση να ανατινάξουν αυτούς τους αγωγούς στον βυθό της Βαλτικής, θα μπορούσαν να το κάνουν και στον νέο αγωγό", δήλωσε η Κριστίν Μπερζίνα , ανώτερη συνεργάτης για θέματα ασφάλειας και άμυνα στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ.

Αναφέρεται στο νέο αγωγό που έχει κατασκευαστεί μεταξύ της παραγωγού αερίου Νορβηγίας και της Πολωνίας, ο οποίος εντάσσεται στην προσπάθεια απεξάρτησης από την ενεργειακή τροφοδοσία της Ρωσίας. 

Ωστόσο, εάν επρόκειτο για πράξη δολιοφθοράς, έχει καταστρέψει αγωγούς που κατασκευάστηκαν από την Gazprom  που ελέγχεται από το Κρεμλίνο και τους Ευρωπαίους εταίρους της με κόστος που έφτασε  δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ζημιά σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία χάνει ένα στοιχείο μόχλευσης που είχε ακόμη στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται να βρει άλλες προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα, ακόμη κι αν οι αγωγοί Nord Stream δεν αντλούσαν φυσικό αέριο όταν ανακαλύφθηκαν οι διαρροές, λένε οι αναλυτές.

Όποιος ή ό,τι φταίει, η Ουκρανία μπορεί επίσης να ωφεληθεί. Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό την Ευρώπη να σταματήσει όλες τις αγορές ρωσικών καυσίμων - παρόλο που μέρος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διοχετεύεται στην Ευρώπη σε όλη την επικράτειά του. Η διακοπή του Nord Stream φέρνει την έκκληση του Κιέβου για πλήρη εμπάργκο καυσίμων στη Ρωσία πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Πώς μπορεί να προκλήθηκε η βλάβη στους αγωγούς;

Οι ειδικοί λένε ότι το μέγεθος της ζημιάς και το γεγονός ότι οι διαρροές είναι μακριά η μία από την άλλη σε δύο διαφορετικούς αγωγούς δείχνουν ότι η πράξη ήταν σκόπιμη και καλά ενορχηστρωμένη.

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία δήλωσαν ότι είχαν καταγράψει δύο ισχυρές εκρήξεις τη Δευτέρα κοντά στα σημεία των διαρροών και οι εκρήξεις ήταν στο νερό, όχι κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Μια βρετανική αμυντική πηγή ανέφερε στο Sky News ότι η επίθεση πιθανότατα ήταν προμελετημένη και πυροδοτήθηκε από μακριά χρησιμοποιώντας υποβρύχιες νάρκες ή άλλα εκρηκτικά.

"Κάτι μεγάλο προκάλεσε αυτές τις εκρήξεις που σημαίνει ότι... η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Θεωρητικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν, αλλά δεν βλέπω πραγματικά το κίνητρο εκεί", δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής Όλιβερ Αλεξάντερ, 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει από καιρό να σταματήσει η Ευρώπη να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, είπε, αλλά η Ουάσιγκτον είχε ελάχιστα προφανή κίνητρα να δράσει τώρα, επειδή ο Nord Stream δεν διοχέτευε πλέον αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή που εντοπίστηκαν οι διαρροές, αν και οι αγωγοί είχαν αέριο υπό πίεση στο εσωτερικό τους.

Οι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό η ζημιά να προκλήθηκε από συσκευές που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο αλλά λόγω της κλίμακας και της ακρίβειας, είναι πιο πιθανό να προκλήθηκε από κάποιον με πρόσβαση σε πιο εξελιγμένη τεχνολογία.

Η Ρωσία λέει ότι πιστεύει ότι εμπλέκεται ένας κρατικός παράγοντας.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα έρευνα».

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, επικαλούμενο τρεις πηγές, ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν πλοία και υποβρύχια υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις τοποθεσίες των διαρροών του Nord Stream. Ερωτηθείς για την έκθεση, ο Πεσκόφ είπε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Και τώρα τι;

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη ζημιά στους αγωγούς, ενώ οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Προς το παρόν, ωστόσο, η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις που έχουν ήδη αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Marek Swierczynski, αμυντικός αναλυτής της πολωνικής δεξαμενής σκέψης Polityka Insight.

Πηγή: Reuters