Ρωσική επίδειξη δύναμη στην Ιαπωνία με φόντο την επίσκεψη Κίσιντα στο Κίεβο
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσική επίδειξη δύναμη στην Ιαπωνία με φόντο την επίσκεψη Κίσιντα στο Κίεβο

Δύο ρωσικά, στρατηγικά, βομβαρδιστικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας για περισσότερες από επτά ώρες, ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ξεκινούσε επίσκεψη στην Ουκρανία.

Τα αεροσκάφη Tupolev Tu-95MS είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και η Μόσχα τα πετάει τακτικά πάνω από τα διεθνή ύδατα στην Αρκτική, τον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ως επίδειξη δύναμης.

Η χρονική στιγμή της τελευταίας πτήσης φάνηκε πιο αιχμηρή από ό,τι συνήθως, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα επρόκειτο να επισκεφθεί αργότερα το Κίεβο για να δείξει την αλληλεγγύη του στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κίνα να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για την Ουκρανία

Ο ιαπωνικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK έδειξε τον Κισίντα να επιβιβάζεται σε τρένο στην πολωνική πόλη Πρζέμισλ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η τοποθέτηση της Μόσχας 

Η Ρωσία δήλωσε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μια «προγραμματισμένη πτήση», συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη. Πραγματοποιήθηκε σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και έγινε πάνω από ουδέτερα ύδατα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τον Φεβρουάριο, οι βορειοαμερικανικές δυνάμεις αεράμυνας στάλθηκαν για να αναχαιτίσουν αρκετά ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη καθώς πετούσαν πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στην Αλάσκα.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει τη δική της εδαφική διαμάχη με τη Μόσχα για νησιά στον βόρειο Ειρηνικό, η οποία χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι βασικός ασιατικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος της Ομάδας των Επτά πλούσιων δημοκρατιών και έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Να υπενθυμιστεί ότι το ταξίδι του Κισίντα στην Ουκρανία συμπίπτει επίσης με την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα: 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Ουκρανία: Εν αναμονή τηλεφωνήματος του Κινέζου προέδρου που βρίσκεται στη Μόσχα