Ρωσία: Τροπολογία φίμωσης της κριτικής στην ομάδα Wagner
The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP
The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Ρωσία: Τροπολογία φίμωσης της κριτικής στην ομάδα Wagner

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, η Κρατική Δούμα, ψήφισε σήμερα υπέρ μιας τροπολογίας που θα τιμωρεί όσους κρίνονται ένοχοι για την απαξίωση των «εθελοντικών» ομάδων που πολεμούν στην Ουκρανία, επεκτείνοντας έναν νόμο που λογοκρίνει την κριτική στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η τροπολογία θεωρείται ως μια κίνηση για την «προστασία» των μαχητών που εργάζονται για την ιδιωτική μισθοφορική ομάδα  Wagner Group η οποία ηγείται της εκστρατείας της Ρωσίας για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, χαιρέτισε τις προτάσεις - μια επέκταση των μέτρων λογοκρισίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου που εισήχθησαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν ζήτησε από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο να απαγορεύσει τις αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τους άνδρες του, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, μια ιδέα που ο πρόεδρος της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε γρήγορα ότι υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Ρωσίας, η «δυσφήμιση» του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών, ενώ η διάδοση εν γνώσει του ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ήδη ανοίξει περισσότερες από 5.800 υποθέσεις εναντίον ανθρώπων για δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η ομάδα δικαιωμάτων OVD-Info, ενώ οι αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τους νόμους κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών για να επιβάλουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε επικριτές του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Πούτιν θυσιάζει τη Wagner