Ρωσία - Ουκρανία: Συνολικά 21 νεκροί μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες

Ρωσία - Ουκρανία: Συνολικά 21 νεκροί μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις των νότιων περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, ενώ 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε στο Telegram ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή της Χερσώνας και ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Μικολάιβ.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος, που έχει διοριστεί από τη Μόσχα, δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία και περισσότεροι από 5.800 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αρχές εργάζονται νυχθημερόν για να σώσουν ανθρώπους.

«Η εκκένωση συνεχίζεται. Όπου μπορούμε να βγάλουμε ανθρώπους από τη ζώνη των πλημμυρών, το κάνουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ανέβασε επίσης στο διαδίκτυο φωτογραφίες που δείχνουν πλημμυρισμένες περιοχές όπου οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν βάρκες για να διασώσουν ανθρώπους και ζώα.

«Μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ζημιές που προκάλεσε η Ρωσία από αυτή την καταστροφή», είπε.

Ο  δήλωσε ότι 48 οικισμοί στην περιοχή της Χερσώνας είχαν πλημμυρίσει, συμπεριλαμβανομένων 14 σε έδαφος που κατέχει η Ρωσία. Στην περιοχή του, 23 χωριά και πόλεις πλημμύρισαν.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα της Καχόβκα από το εσωτερικό του εργοστασίου, το οποίο βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για την καταστροφή του φράγματος. Κάθε πλευρά έχει κατηγορήσει την άλλη για βομβαρδισμό αμάχων κατά τη διάσωση.

Η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή της Χερσώνας, αλλά ότι η συχνότητα των βομβαρδισμών έχει μειωθεί καθώς οι πλημμύρες τις ανάγκασαν να αλλάξουν θέση.

«Προηγουμένως υπήρχαν 70 με 80 περιστατικά βομβαρδισμών κάθε μέρα και (τώρα) υπάρχουν περίπου 30 με 50», δήλωσε σε ενημέρωση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο μετά από περισσότερους από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής.