Ρωσία: «Ναι» στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών
AP Photo/Sunday Alamba
AP Photo/Sunday Alamba

Ρωσία: «Ναι» στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια θα παραταθεί αυτόματα μετά τη λήξη της στις 18 Μαρτίου, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων γύρω από τη συμφωνία, το TASS ανέφερε ότι μέχρι στιγμής καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει.

Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μόνο για το ήμισυ της διάρκειας των 120 ημερών της προηγούμενης ανανέωσης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι η ακεραιότητα της συμφωνίας θα παραμείνει άθικτη.

«Εάν τα μέρη δεν έχουν αντιρρήσεις, η συμφωνία θα συνεχιστεί μετά τις 18 Μαρτίου», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το TASS.

Η πηγή δήλωσε ότι η χρονική διάρκεια της παράτασης δεν έχει σημασία.

«Εάν η συμφωνία παραταθεί για 60 ημέρες, θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τις 18 Μαρτίου και μετά τις 60 ημέρες ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί να θέσει το θέμα της καταγγελίας της», πρόσθεσε η πηγή.