Πρόεδρος Ουγγαρίας: Διαψεύδει τη μεταφορά της πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ
AP
AP

Πρόεδρος Ουγγαρίας: Διαψεύδει τη μεταφορά της πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όπως προηγουμένως υποστήριξε η εφημερίδα Times of Israel.

«Διάβασα επίσης ειδήσεις στον Τύπο. Στην Ουγγαρία, δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση για τη μεταφορά της πρεσβείας μας στο Ισραήλ», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως, η εφημερίδα Times of Israel υποστήριξε ότι η Ουγγαρία θα μεταφέρει τον επόμενο μήνα στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ, σε μια κίνηση στήριξης από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προς τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μεταφέραμε πριν από χρόνια το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας μας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ», απάντησε ο Μάτε Πατζολάι, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε ερώτημα του Reuters σχετικά με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ το 2018, αλλά πολύ λίγες χώρες έχουν κάνει το ίδιο.

Το 1980 το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία κηρύσσει «ολόκληρη και ενωμένη» την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της χώρας.

Ο ΟΗΕ θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενη, ενώ το καθεστώς της πόλης παραμένει αμφιλεγόμενο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων οι οποίοι επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.