Πούτιν: Είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
AP Photo
AP Photo

Πούτιν: Είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία σκέφτεται αλλαγές στο δόγμα της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το υφιστάμενο δόγμα ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά ως απάντηση σε μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για το κράτος.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένα «γεράκια» μεταξύ των Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη Ρωσία να πραγματοποιήσει προληπτικό πυρηνικό πλήγμα.

Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα για τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συνθήκη βάσει της οποίας η κάθε πλευρά υποσχέθηκε να παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον ενός από τους δύο.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει ότι η συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη Δύση, αλλά ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν βορειοκορεάτες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να προμηθεύσει όπλα υψηλής ακρίβειας στη Βόρεια Κορέα.