Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες.
ΠΟΥ: Καλεί όλες τις χώρες να δώσουν στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού
AP Photo/Anja Niedringhaus, File
AP Photo/Anja Niedringhaus, File

ΠΟΥ: Καλεί όλες τις χώρες να δώσουν στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού

Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες.

Να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για την προέλευση της πανδημίας Covid-19, κάλεσε όλες τις χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά τις δηλώσεις του FBI και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή σε εργαστήριο της Κίνας.

«Εάν μια χώρα διαθέτει πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να τις μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το θέμα δεν είναι «να υποδείξουμε τους ενόχους» αλλά «να αυξηθούν οι γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, να είμαστε προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε καταλλήλως», επέμεινε.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει συνομιλήσει με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους πριν από λίγες εβδομάδες, σημειώνοντας πως «όλες οι υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του ιού παραμένουν στο τραπέζι» και πως ο ΠΟΥ παραμένει σταθερός στην κατεύθυνση της έρευνας για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι ο ΠΟΥ δεν έχει εγκαταλείψει κανένα σχέδιο για τον εντοπισμό της προέλευσης της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εκτίμησε αυτήν την εβδομάδα ότι «πολύ πιθανόν» η πανδημία να οφείλεται σε κάποια «διαρροή» από εργαστήριο στην πόλη Γιουχάν της Κίνας. Παρόμοια εικασία έκανε δύο ημέρες νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η υπεύθυνη για την ανταπόκριση του ΠΟΥ στην πανδημία, εξήγησε ότι ο Οργανισμός ζήτησε πληροφορίες από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. «Απευθύναμε ερωτήματα (…) για να λάβουμε πληροφορίες για την πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και για άλλες εκθέσεις διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών. Προς το παρόν, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις εκθέσεις, ούτε στα δεδομένα που επέτρεψαν τη σύνταξή τους», είπε.

Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες τις οποίες αποδίδει σε πολιτική σκοπιμότητα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας: Ο κορονοϊός πιθανότατα διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν