Φωτογραφία αρχείου
Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία και ποιος τα ελέγχει
Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
Φωτογραφία αρχείου

Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία και ποιος τα ελέγχει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ήλθε σε συμφωνία με τη Λευκορωσία να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην επικράτειά της, αλλά επισήμανε ότι δεν θα παραβιάσει τις συμφωνίες μη διάδοσης. 

Η Ρωσία, που κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων για το 2022, ο Πούτιν ήλεγχε περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές το 2022, σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που ελέγχει 5.428.

Περίπου 1.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές έχουν αποσυρθεί (αλλά πιθανότατα είναι ακόμα άθικτες), 2.889 βρίσκονται σε εφεδρεία και περίπου 1.588 είναι αναπτυγμένες στρατηγικές κεφαλές.

Περίπου 812 έχουν αναπτυχθεί σε χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους, περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και περίπου 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των ατομικών επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists).

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 1.644 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές. Η Κίνα διαθέτει συνολικά 350 πυρηνικές κεφαλές, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Αριθμοί που δείχνουν ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε φτάσει να διαθέτει μέχρι και 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ μέχρι 30.000 πυρηνικές κεφαλές.

Το κλειδί, όμως, είναι ο τρόπος παράδοσης του όπλου, οι πύραυλοι, τα υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά που μεταφέρουν την πυρηνική κεφαλή.

Η Ρωσία φαίνεται να διαθέτει περίπου 400 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικό οπλισμό, οι οποίοι, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 πυρηνικές κεφαλές.

Επίσης, η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να φέρουν μέχρι και 800 πυρηνικές κεφαλές. Παράλληλα, διαθέτει περίπου 60 με 70 βομβαρδιστικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυρηνικά.

Τα νεότερα όπλα

Σύμφωνα με τι ΗΠΑ, Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις και γι' αυτό τον λόγο Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που θα βασίζεται στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει τις δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι έχει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους τύπους πυρηνικών όπλων.

Σημειώνεται ότι Ρωσία εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά της όπλα.

Από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: Οι ΗΠΑ τελευταία φορά το 1992, η Κίνα και η Γαλλία τελευταία φορά το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα τελευταία φορά το 2017. Η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική της δοκιμή το 1990.

Ποιος δίνει την εντολή για την εκτόξευση των ρωσικών πυραύλων

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο Ρώσος πρόεδρος είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο όταν πρόκειται για τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων, τόσο των στρατηγικών όσο και των μη στρατηγικών.

Ο λεγόμενος πυρηνικός χαρτοφύλακας, ή «Τσεγκέτ» (που πήρε το όνομά του από το όρος Τσεγκέτ στον Καύκασο), βρίσκεται ανά πάσα στιγμή μαζί με τον πρόεδρο. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, πιστεύεται επίσης ότι διαθέτουν τέτοιους χαρτοφύλακες.

Ουσιαστικά, ο χαρτοφύλακας είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας που συνδέει τον πρόεδρο με τα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη και από εκεί με τις δυνάμεις πυραύλων μέσω του άκρως απόρρητου ηλεκτρονικού δικτύου διοίκησης και ελέγχου «Kazbek». Το Kazbek υποστηρίζει ένα άλλο σύστημα γνωστό ως «Kavkaz».

Πλάνα που προβλήθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda το 2019 έδειξαν έναν από τους χαρτοφύλακες με μια σειρά από κουμπιά. Σε ένα τμήμα που ονομάζεται «εντολή» υπάρχουν δύο κουμπιά: ένα λευκό κουμπί «εκτόξευσης» και ένα κόκκινο κουμπί «ακύρωσης». Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα flashcard, σύμφωνα με το Zvezda.

Εάν η Ρωσία πίστευε ότι αντιμετώπιζε μια στρατηγική πυρηνική επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος θα έστελνε απευθείας εντολή εκτόξευσης στις μονάδες διοίκησης του Γενικού επιτελείου και της εφεδρείας, που κατέχουν πυρηνικούς κώδικες.

Τέτοιες εντολές μεταδίδονται ταχύτατα μέσω διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας σε μονάδες στρατηγικών πυραύλων που στη συνέχεια βάλλουν κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Εάν αποφασιστεί μια πυρηνική επίθεση, ο Πούτιν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το λεγόμενο σύστημα έσχατης ανάγκης «Dead Hand» ή «Perimetr»: ουσιαστικά οι υπολογιστές θα αποφάσιζαν την ημέρα της κρίσης. Ένα σύστημα ελέγχου θα διέταζε πυρηνικά πλήγματα από όλο το τεράστιο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα εγκαταστήσει ο Πούτιν

Νέα απειλές Μεντβέντεφ για πυρηνική σύγκρουση - «Πυρά» προς το ΝΑΤΟ

 

Διαβάστε Περισσότερα