Πώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κρίση της Αν. Ευρώπης
Γεωπολιτική

Πώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κρίση της Αν. Ευρώπης

Η αναστάτωση στην Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να ευνοεί τη Ρωσία περισσότερο από κάθε άλλο. Ακόμα κι αν η Μόσχα άδειασε τον Λουκασένκο για την εμπλοκή στη μεταφορά μεταναστών προς την ΕΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται τη Λευκορωσία. Στην περίπτωση βέβαια της πίεσης προς την Ουκρανία βέβαια είναι ξεκάθαρο πως η ένταση τη βοηθάει.

Παρά τα δείγματα μίας ελαφριάς αναδίπλωσης της Λευκορωσίας, όπου το Μινσκ φαίνεται να επέτρεψε σε μετανάστες να οδηγηθούν μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα, η Ρωσία εμφανίζεται να δράττει τους καρπούς αυτής της κρίσης. Η επικοινωνία Μέρκελ με τον Λευκορώσο δικτάτορα αλλά και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κατέστησε τη Ρωσία ρυθμιστή της κατάστασης. Η Μόσχα βρήκε άλλωστε πρόσφορο έδαφος να αναδείξει τις αντιθέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα που διατηρεί τεταμένες σχέσεις, όπως η Πολωνία.

Βέβαια, το επίκεντρο της προσοχής του Κρεμλίνου έχει στοχοθετηθεί στην Ουκρανία. Η Μόσχα προσπαθεί να κρατήσει ένα διακριτικό προφίλ, κατέχοντας σημαντικά εδάφη που αναγνωρίζονται διεθνώς ως ουκρανικά, στην Κριμαία και το Ντονμπάς. Ωστόσο, η παρουσία περίπου 100.000 στρατιωτών στις συνοριακές γραμμές των δύο χωρών είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη. Οι ηγεσίες της Δύσης, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Παρίσι και τον Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η Μόσχα ωστόσο έχει επιτύχει βασικούς στόχους της στην Ανατολική Ευρώπη. Η αμηχανία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο κανάλι του HBO, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ενδεικτική της στάσης της Δύσης. Ο Νορβηγός Στόλτενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για το ζήτημα στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Όσο κι αν το Κρεμλίνο διαμαρτύρεται για την παρουσία δυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στον περίγυρο της, η Ρωσίας βλέπει πως η Δύση δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ρωσικό ρυθμό. Αντίθετα, πλέον είναι αναγκασμένη να δέχεται την κυριαρχία της στην περιοχή. Σήμερα άλλωστε το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το επόμενο διάστημα, ως ίσος προς ίσο.