Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/06) ότι δημιουργεί μια νέα προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή γύρω από την υποθαλάσσια περιοχή Γκορίνγκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία περιλαμβάνει το ψηλότερο υποθαλάσσιο βουνό της Δυτικής Ευρώπης, τοποθετώντας την ως ηγέτη στην πορεία προς την επίτευξη των διεθνών στόχων διατήρησης του περιβάλλοντος.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος Μαρία ντα Γκράκα Καρβάλιο έρχεται την ώρα που οι χώρες συγκεντρώνονται στη γαλλική Νίκαια για την τρίτη διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, με στόχο την επιτάχυνση της δράσης για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η Καρβάλιο δήλωσε ότι με την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή (MPA) Γκορίνγκε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της ηπειρωτικής Πορτογαλίας, και δύο μικρότερες περιοχές που πρόκειται να δημιουργηθούν, το ποσοστό των προστατευόμενων θαλασσών της θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 27% από 19%.
«Όσον αφορά τη θαλάσσια προστασία, είμαστε η πιο προηγμένη χώρα στον κόσμο με τα χαρακτηριστικά μας που συνδυάζουν ηπειρωτικό και νησιωτικό έδαφος. Σίγουρα ηγούμενη στην Ευρώπη», δήλωσε η ίδια.
Η δημιουργία περισσότερων MPA σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί βασικό στόχο της διάσκεψης του ΟΗΕ εν μέσω της προσπάθειας να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν περισσότερες χώρες τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα του 2023, η οποία παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στα διεθνή ύδατα.
Μέχρι στιγμής, 51 χώρες έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, κάτι που υπολείπεται των 60 χωρών που απαιτούνται για να καταστεί νομικά δεσμευτική.
Σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου, το 8,4% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών του κόσμου προστατεύεται, λιγότερο από το ένα τρίτο της διαδρομής για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου του 30% έως το 2030.
Η Καρβάλιο δήλωσε ότι η δημιουργία της MPA αναμένεται να εγκριθεί με διάταγμα τους επόμενους δύο μήνες, ενώ η συνολική έκταση και οι λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα χαρακτηριστεί ως πλήρως προστατευόμενη περιοχή, όπου δεν επιτρέπεται η αλιεία, θα καθοριστούν.
Ο Εμανουέλ Γκονσάλβες, επικεφαλής επιστήμονας του Ιδρύματος Oceano Azul, το οποίο χαρτογράφησε την περιοχή μαζί με το πορτογαλικό ναυτικό και τα ευρήματα του οποίου ενημέρωσαν την κυβερνητική απόφαση, δήλωσε ότι η συνιστώμενη MPA θα έχει συνολική έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Μια τέτοιας μεγάλης κλίμακας MPA, αν προστατευθεί πλήρως, θα συνδέσει λειτουργικά τα υποθαλάσσια βουνά, τις αβυσσαλέες πεδιάδες και τον ανοιχτό ωκεανό και θα δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα εξαιρετικά κινητά και μεταναστευτικά είδη και τα ενδιαιτήματα της βαθιάς θάλασσας», δήλωσε.
«Θα αποτελέσει γόνιμο τόπο αναπαραγωγής και διατροφής για χελώνες, καρχαρίες, θαλάσσια θηλαστικά, θαλασσοπούλια και τόνους, θα επεκτείνει ή θα αποκαταστήσει τα δάση φυκιών και κοραλλιών και θα δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τη μοναδική συνάθροιση αναπαραγωγής των σαλαχιών τορπιλών».
Πέρυσι, η Πορτογαλία δημιούργησε τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον Βόρειο Ατλαντικό, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το αρχιπέλαγος των Αζορών, εκ των οποίων τα μισά προστατεύονται πλήρως.