Πόλεμος στην Ουκρανία: «Νύχτα κόλασης» στην Οδησσό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
AP Photo/Nina Lyashonok
AP Photo/Nina Lyashonok

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Νύχτα κόλασης» στην Οδησσό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο ουκρανικό λιμάνι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, την οποία ένας Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την Τετάρτη «κόλαση».

Η επίθεση ήταν «πολύ ισχυρή, πραγματικά μαζική», δήλωσε ο Σερχίι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, σε φωνητικό μήνυμα στοTelegram την Τετάρτη.

«Ήταν μια κολασμένη νύχτα», είπε, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες για τις ζημιές και τα θύματα θα έρθουν αργότερα.

Οι επιθέσεις στην Οδησσό, ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, ακολούθησαν την υπόσχεση για αντίποινα από τη Ρωσία μετά την έκρηξη σε γέφυρα στη χερσόνησο της Κριμαίας τη Δευτέρα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία.

Λίγο μετά το χτύπημα της γέφυρας τη Δευτέρα, η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσα

«Προσπαθούν να τρομάξουν όλο τον κόσμο, ειδικά εκείνους που θέλουν να εργαστούν για τον διάδρομο σιτηρών ... την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Μπρατσούκ.

«Αλλά νομίζω ότι όλοι οι φυσιολογικοί, λογικοί άνθρωποι θα κοιτάξουν και θα πουν: Η Οδησσός δεν φοβήθηκε, δεν φοβάται και δεν θα φοβηθεί - θα δουλέψουμε».

Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού αεροπορικών επιδρομών που ξεκινούσε και σταματούσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τη Ρωσία να πλήττει και άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κίεβο.

«Μια δύσκολη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων για όλη την Ουκρανία, ειδικά στο νότο, στην Οδησσό», δήλωσε ο Σερχίι Πόπκο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, τονίζοντας πως η ουκρανική πρωτεύουσα δέχθηκε επίθεση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπήρξαν κάποιες ζημιές ή θύματα.

Φιλοκυβερνητικοί στρατιωτικοί bloggers στη Ρωσία δήλωσαν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί συνδυασμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να επιτεθεί στην Οδησσό και σε άλλες περιοχές.

Το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine ανέφερε ότι υπήρξε επίσης επίθεση στην Κριμαία, με εκρήξεις που ακούστηκαν στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Κρινίτσκι.

Ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ξέσπασε πυρκαγιά στα στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης στην περιοχή Κίροφσκι στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η πυρκαγιά ανάγκασε να κλείσει η κοντινή εθνική οδός Ταβρίδα, δήλωσε ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Τα Ηνωμένα Έθνη για τα σιτηρά

Στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ δήλωσε ότι υπάρχει ένας «αριθμός ιδεών που κυοφορούνται» για να βοηθήσουν τη μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε ανησυχία κυρίως στην Αφρική και την Ασία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα συνομολογήθηκε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία τον Ιούλιο του περασμένου έτους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών. Οι δύο χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, «αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ασφάλεια και για τον Ουκρανό αγρότη μας» και εργαζόμαστε για τις επιλογές που θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τον εφοδιασμό τροφίμων, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Τρίτη.

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να επιτρέψει την επανέναρξη της ναυσιπλοΐας χωρίς ρωσική συμμετοχή, με το Κρεμλίνο να λέει ανοιχτά ότι τα πλοία που εισέρχονται στην περιοχή χωρίς τις εγγυήσεις του θα κινδυνεύσουν.