Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές των Ρώσων για ουκρανικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια
Ukrainian Defense Ministry via AP
Ukrainian Defense Ministry via AP
Ουκρανική αντεπίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές των Ρώσων για ουκρανικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές επιθέσεις στα νότια της χώρας και δη στη Ζαπορίζια συνεχίζονται, αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί μπλόγκερ, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε την Παρασκευή πως έγιναν σκληρές μάχες σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια λέγοντας ότι πάνω από 21 ουκρανικά άρματα μάχης καταστράφηκαν σε μάχες σε βασικά τμήματα της γραμμής του μετώπου.

Εκπρόσωπος της ομάδας δυνάμεων Βοστόκ της Ρωσίας δήλωσε ότι 13 ουκρανικά άρματα καταστράφηκαν σε μάχες στη Ζαπορίζια και οκτώ στο Ντόνετσκ, ενώ ανέφερε μάχες πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πεζικού.

Συγκεκριμένα, λένε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα -που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη- προσπαθούν να προελάσουν νότια της πόλης Ορίχιβ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε ότι ο εχθρός βρίσκεται σε «ενεργή άμυνα».

Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το επίκεντρο της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα είναι η Ζαπορίζια και υποστηρίζουν ότι το Κίεβο προσπαθεί να ανακτήσει την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, διασπώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στην περιοχή σε δύο αποσπασματικές ομάδες.

Αυτό όχι μόνο θα αποδυναμώσει τις πολεμικές τους δυνατότητες, αλλά και θα εξαλείψει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

«Η αντεπίθεση ξεκίνησε»

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει - αν και το Κίεβο παραμένει σιωπηλό για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «εν μέσω μιας εξαιρετικά περίπλοκης επιχειρησιακής εικόνας, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κατά μήκος πολλών τομέων του μετώπου», προσθέτοντας πως «στις περισσότερες περιοχές η Ουκρανία κατέχει την πρωτοβουλία».

Αρκετοί Ρώσοι φιλοκυβερνητικοί στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν αργά την Πέμπτη ότι η Ουκρανία επανέλαβε τις επιθέσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τόνισαν δε ότι αναπτύχθηκαν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, ένας τοπικός αξιωματούχος που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, δήλωσε ότι υπήρξαν "ενεργές μάχες" στην περιοχή μεταξύ του Ορίχιβ και του Τόκμακ, με τα ρωσικά στρατεύματα να κρατούν τις θέσεις τους.

Η πόλη Τοκμάκ θεωρείται από πολλούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως βασικός στόχος για την Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να προχωρήσει προς την Αζοφική Θάλασσα.