Πεσκόφ: Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη σύλληψη και κατηγορία των δύο Ρωσογερμανών για κατασκοπεία
AP Photo / Alexander Kazakov
AP Photo / Alexander Kazakov

Πεσκόφ: Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη σύλληψη και κατηγορία των δύο Ρωσογερμανών για κατασκοπεία

«Δεν είχα πληροφορίες για τη σύλληψη στη Γερμανία δύο Γερμανών ρωσικής καταγωγής με κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σαμποτάζ και ως εκ τούτου δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για την υπόθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη (18/04).

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία, δεν είχε λάβει καμιά ειδοποίηση από τις γερμανικές αρχές για τη σύλληψη των δύο Γερμανορώσων.

Οι γερμανικές Αρχές προχώρησαν νωρίτερα στη σύλληψη δύο Γερμανών ρωσικής καταγωγής, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων δολιοφθοράς σε βάρος της Γερμανίας, λειτουργώντας για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι Ντίτερ Σ. και Αλεξάντερ Γ. από το Μπαϊρόιτ φέρονται να φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να προετοιμάσουν επιθέσεις με εκρηκτικά και να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Γενς Ρόμελ κατηγορεί τους δύο υπόπτους, οι οποίοι παρακολουθούνταν τους τελευταίους μήνες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους, για μια σειρά «παράνομων επιχειρήσεων για λογαριασμό του ρωσικού κράτους και σε βάρος της Ουκρανίας».

Τον κεντρικό ρόλο στη δράση των δύο συλληφθέντων είχε ο 39χρονος Ντίτερ Σ., κάτοχος γερμανικής και ρωσικής υπηκοότητας που έχει πολεμήσει για ταξιαρχία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εναντίον της Ουκρανίας, μεταξύ 2014 και 2016.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ταξινομεί την αποστολή του υπόπτου ως «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και έτσι για πρώτη φορά η «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζεται επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση».