Πεντάγωνο: Η βοήθεια που έφθασε μέσω του προσωρινού λιμανιού δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό της Γάζας
AP
AP

Πεντάγωνο: Η βοήθεια που έφθασε μέσω του προσωρινού λιμανιού δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό της Γάζας

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό του θυλάκου, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Αρκετοί απελπισμένοι κάτοικοι της Γάζας αναχαίτισαν φορτηγά που παρέδιδαν βοήθεια από την προβλήτα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να αναστείλει τις επιχειρήσεις παράδοσης μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη για να καθορίσουν «εναλλακτικές διαδρομές» για την ασφαλή παράδοση των 569 τόνων βοήθειας που μεταφέρθηκαν στη Γάζα από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Πατ Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες από διαφορετικές διαδρομές.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας», είπε ο Πατ Ράιντερ. «Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι το υπουργείο Άμυνας και ο ΟΗΕ εξακολουθούν να εργάζονται για να καθορίσουν πόση βοήθεια μπορεί να κρατηθεί σε αυτόν τον χώρο συγκέντρωσης μέσα στη Γάζα ανά πάσα στιγμή.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς τα φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν τη βοήθεια που παραδόθηκε από την πλωτή προβλήτα, το CNN μετέδωσε ότι μια ομάδα ανδρών στη Γάζα ανέκοψε τη βοήθεια, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται ότι αυτή προοριζόταν πράγματι για τον παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα χθες, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερα αμερικανικά και γαλλικά πλοία άρχισαν να διανύουν την απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας ως τη Λωρίδα της Γάζας.

Βοήθεια που θα παραδώσουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου.

«Τρίτες χώρες» προσφέρουν «μεγάλη βοήθεια» στην επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο», είπε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Χριστουδουλίδης.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN.