Παρίσι 2024: Εγκαινιάστηκε το Ολυμπιακό χωριό παρουσία Μακρόν
Ludovic Marin, Pool via AP
Ludovic Marin, Pool via AP

Παρίσι 2024: Εγκαινιάστηκε το Ολυμπιακό χωριό παρουσία Μακρόν

Παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινιάστηκε το Ολυμπιακό χωριό στο Παρίσι, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Εκτάσεως 520 στρεμμάτων το χωριό, βρίσκεται βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, θα φιλοξενήσει περίπου 14.000 αθλητές στη διάρκεια των Ολυμπιακών του καλοκαιριού (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), ενώ θα καλωσορίσει 9.000 αθλητές για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το χωριό θα μετατραπεί σε μια φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά που θα ωφελήσει 6.000 κατοίκους και θα διαθέτει δύο σχολεία, ένα ξενοδοχείο, ένα δημόσιο πάρκο, καταστήματα και γραφεία καθώς και περιοχές πρασίνου για πεζούς και μη μηχανοκίνητα οχήματα. «Θα γίνει, μετά τους Αγώνες, μια πραγματική γειτονιά για τους κατοίκους της (περιοχής του) Σεν-Σεντ-Ντενί» δήλωσε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Φεράν, γενικός διευθυντής της SOLIDEO, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την παράδοση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι «είναι ένα αριστούργημα του τι μπορεί να κάνει η γαλλική κατασκευαστική βιομηχανία».

Ο Φεράν παρέδωσε ένα συμβολικό κλειδί του χωριού στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, ολοκληρώνοντας επίσημα ένα επταετές «ταξίδι» από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Στα εγκαίνια του Ολυμπιακού χωριού έδωσαν ακόμη το «παρών» η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, τοπικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, η πρόεδρος της περιφέρειας, Βαλερί Πεκρές, και η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά.

«Είμαστε, κι εγώ προσωπικά, υπερήφανοι για τη δουλειά που έχετε κάνει, εντός του προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος,» είπε ο Μακρόν στους εργαζόμενους στην εγκατάσταση και συνέχισε: «Οι αθλητές μας θα μπορούν να βιώσουν τους Αγώνες στις καλύτερες συνθήκες κι εσείς συμβάλατε στην αλλαγή της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Είστε μέρος μιας περιπέτειας που θα “σημαδέψει” τον αιώνα μας».

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε τη χώρα ως «έθνος οικοδόμων». «Αυτό που έγινε εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, καθώς ολοκληρώνουμε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, είναι αξιοσημείωτο» υπογράμμισε.