field_kentriki_fotografia

Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του ο Ματαρέλα του ζήτησε να παραμείνει στο αξίωμα ως υπηρεσιακός.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέρρευσε χθες Τετάρτη, όταν τρεις από τους βασικούς εταίρους του Ντράγκι απέρριψαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει τέλος στις τάσεις διχασμού που απειλούσαν τη σαθρή κυβερνητική συμμαχία.

Στον απόηχο της χθεσινής ψηφοφορίας, ο Μάριο Ντάγκι ανακοίνωσε ότι είναι καθ' οδόν προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του, όπως είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές, οι οποίοι αντέδρασαν με μακρύ χειροκρότημα.

Φωτογράφος του Reuters τον είδε να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο λίγα λεπτά αργότερα.

Η αντίδραση των αγορών

Η σημερινή πολιτική κρίση διαδέχτηκε τους προηγούμενους μήνες σταθερότητας στην Ιταλία, κατά τους οποίους ο αξιοσέβαστος πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σκληρής απάντησης της Ευρώπης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας του στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τις πολιτικές εξελίξεις υποδέχτηκαν οι αγορές με μαζικές ρευστοποιήσεις ιταλικών ομολόγων και μετοχών, ενώ ετοιμάζονταν για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά το 2011.

Στην αρχή των συναλλαγών, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων αναφοράς ενισχύθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ οι ιταλικές μετοχές κατέγραφαν πτώση 1,8% στο άνοιγμα.

«Πολλαπλά κατάγματα» στον συνασπισμό

Ο Ντράγκι είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένας από τους εταίρους του, το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων, αρνήθηκε να τον υποστηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης, με αφορμή την έγκριση του νομοσχεδίου με μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Ο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση και τον κάλεσε να εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα περιθώρια μέσω του κοινοβουλίου, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα μπορούσε να διατηρήσει τον ευρύ συνασπισμό μέχρι το προγραμματισμένο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου στις αρχές του 2023.

Σε ομιλία του στη Γερουσία, ο Ντράγκι έκανε έκκληση για ενότητα και εξέθεσε σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κοινωνική ανισότητα και την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποφάσισε για ακόμα μια φορά να μην τον υποστηρίξει, τονίζοντας ότι ο Ντράγκι δεν πρόσφερε επαρκείς λύσεις στις βασικές ανησυχίες του.

Επιπλέον, τα δεξιά κόμματα Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα απέφυγαν την ψηφοφορία, ζητώντας εγγυήσεις για το ότι ο Ντράγκι θα ήταν πρόθυμος να προχωρήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια και με νέες πολιτικές προτεραιότητες.

Ο Ντράγκι πιθανότατα θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αν ο πρόεδρος προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό μπλοκ, μαζί με το ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy, πιθανότατα θα είχε προβάδισμα.

Πιθανές ημερομηνίες

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι 25 Σεπτεμβρίου, 2 ή 9 Οκτωβρίου. Στη Ρώμη ακούγεται περισσότερο η Κυριακή 2 Οκτωβρίου αν και ορισμένα κόμματα θα ήθελαν περισσότερο προεκλογικό χρόνο.

Όμως τα περιθώρια στενεύουν για τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ η Ιταλία διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που σημαίνει ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες το συντομότερο δυνατό.