Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η σεξουαλική απόλαυση είναι «ένα δώρο του Θεού» που πρέπει να «διδάσκεται με υπομονή».
Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους της πορνογραφίας, η οποία, όπως είπε, φέρνει «ικανοποίηση χωρίς σχέση» και μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, μιλώντας στο Βατικανό την Τετάρτη.
Η ομιλία, μέρος μιας σειράς κηρυγμάτων για τα ελαττώματα και τις αρετές, επικεντρώθηκε σε αυτό που ο Πάπας αποκάλεσε «δαίμονα της λαγνείας.
Ο ποντίφικας είπε ότι η λαγνεία «καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «οι καθημερινές ειδήσεις είναι αρκετές για να τεκμηριώσουν αυτή την πραγματικότητα».
«Πόσες σχέσεις που ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο έχουν μετατραπεί αργότερα σε τοξικές σχέσεις;», ρώτησε.
Ο Πάπας έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ημέρες αφότου ο νέος επικεφαλής του διδακτικού του σώματος, καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντες, δέχθηκε πυρά για ένα βιβλίο που έγραψε και δημοσίευσε στα τέλη της δεκαετίας του '90 με τίτλο «Μυστικό πάθος»: Πνευματικότητα και αισθησιασμός.
Το βιβλίο, το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί, συζητούσε την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και παρείχε λεπτομερείς περιγραφές των ανδρικών και γυναικείων εμπειριών κατά τη διάρκεια του οργασμού. Μιλώντας στην καθολική διαδικτυακή έκδοση Crux, ο καρδινάλιος Φερνάντες δήλωσε ότι έγραψε το βιβλίο όταν ήταν ακόμη νέος και ότι «σίγουρα δεν θα το έγραφε» τώρα.
