field_kentriki_fotografia

Παγκόσμιο κέντρο της «μη φιλελεύθερης» δεξιάς η Ουγγαρία του Ορμπάν

Η Βουδαπέστη φιλοξενεί από σήμερα Πέμπτη «δημογραφική σύνοδο», καθώς η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θέλει να αναχθεί σε παγκόσμιο κέντρο της «μη φιλελεύθερης» δεξιάς. Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ θα συμμετάσχουν επικεφαλής κυβερνήσεων της περιοχής, επίσκοποι και πανεπιστημιακοί.

Το σεμινάριο που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 2015 και μετά, έχει στόχο να ενισχύσει τη γεννητικότητα προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός των χωρών σε αντίθεση με τη λύση της μετανάστευσης, την οποία απορρίπτει ο Ορμπάν, από τους λίγους ηγέτες της Ευρώπης που ασπάζεται τη θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης».

Φέτος οι συζητήσεις θα αφορούν στον συμβιβασμό που πρέπει απαραιτήτως να βρεθεί μεταξύ της αύξησης της γεννητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «ανόητη» και «αντίθετη στη φύση» την ιδέα οι άνθρωποι να αποκτούν λιγότερα παιδιά προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Υπέρμαχος υπερσυντηρητικών αξιών

 

Όμως πέρα από τα θέματα που θα συζητηθούν η φετινή συνάντηση έχει και πολιτικό βάρος. Μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε στενές σχέσεις, ο Ορμπάν παρουσιάζεται ως ο τελευταίος υπερασπιστής των υπερσυντηρητικών αξιών απέναντι στον φιλελευθερισμό στις δυτικές δημοκρατίες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, δεν έχει πάψει να διατείνεται ότι υπερασπίζεται την «χριστιανική» Ευρώπη και έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ή το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, καθώς και οι ομόλογοί του της Πολωνίας, της Τσεχίας, αλλά και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Προσκεκλημένοι είναι υπουργοί από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Λετονία, αλλά και διάφορες προσωπικότητες από την Ολλανδία, την Ισπανία ακόμη και τη Νιγηρία. Εξάλλου παρόντες θα είναι η πρώην βουλευτής του Εθνικού Μετώπου (που μετονομάστηκε σε Εθνικός Συναγερμός) Μαριόν Μαρεσάλ αλλά και ο Ερίκ Ζεμούρ που έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία το 2022.

Ελκυστικός στην αμερικανική δεξιά

 

Παράλληλα ένα κομμάτι της αμερικανικής δεξιάς έλκεται από τη ρητορική του Ορμπάν.

Ο σχολιαστής του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News Τάκερ Κάρλσον πλέκει συχνά το εγκώμιο του Ούγγρου ηγέτη, τον οποίο συνάντησε τον Αύγουστο, αλλά και της χώρας του που είναι «ασφαλής, με τάξη, αγνή» και όπου «το έγκλημα απουσιάζει».

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ρομπ Ντρέχερ, που επίσης πρόσκειται στη θρησκευτική δεξιά, επισκέφθηκε φέτος τη Βουδαπέστη έπειτα από πρόσκληση ενός συντηρητικού think tank που στηρίζει τον Ορμπάν.

Σε συνέντευξή του στον ουγγρικό Τύπο ο Ντρέχερ δήλωσε ότι «τον κατέπληξε το θάρρος του Βίκτορ Ορμπάν και ο τρόπος με τον οποίο δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη της δυτικής Ευρώπης».

Ουγγρική σχολή

 

Ωστόσο, ο αναλυτής Γκάμπορ Γκιόρι του Policy Solutions εκτιμά ότι η ουγγρική σχολή έχει και τα όριά της, κυρίως διότι παραμένει περιθωριοποιημένη.

Αν «η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων συντάσσεται με τον Ορμπάν» είναι επειδή «έχει στραφεί εντελώς προς την ακροδεξιά και δεν βρίσκει πλέον συμμάχους μεταξύ των συντηρητικών στην Ευρώπη», την ώρα που «ο Ούγγρος πρωθυπουργός τους δέχεται με ανοικτές αγκάλες», σχολιάζει ο ίδιος.