Ουκρανία - ΟΗΕ: 8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω πολέμου
AP Photo / Leo Correa
AP Photo / Leo Correa

Ουκρανία - ΟΗΕ: 8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω πολέμου

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, ενώ 5,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από το ξέσπασμα του πολέμου.

Είπε ότι 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το 40% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Griffiths δήλωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει φέτος ένα Σχέδιο Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης για την Ουκρανία, αναμένοντας να κινητοποιήσει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, ενώ η σύγκρουση «δεν δείχνει σημάδια ύφεσης», όπως είπε.

Περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ. «Αλλά ο ακριβής φόρος αίματος είναι σίγουρα υψηλότερος», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αναφορές για ρωσικές ενισχύσεις στα ανατολικά