Ουγκάντα: Έγκλημα ο προσδιορισμός ως ΛΟΑΤΚΙ
Shutterstock
Shutterstock

Ουγκάντα: Έγκλημα ο προσδιορισμός ως ΛΟΑΤΚΙ

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντα ψήφισε την Τρίτη νόμο που καθιστά έγκλημα τον προσδιορισμό της ταυτότητας ΛΟΑΤΚΙ, παρέχοντας στις αρχές την εξουσία για τη στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων Ουγκαντών που ήδη αντιμετωπίζουν νομικές διακρίσεις και βία από τον όχλο.

Περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντας, απαγορεύουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο νέος νόμος φαίνεται να είναι ο πρώτος που θέτει εκτός νόμου τον απλό προσδιορισμό ως λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, τρανσέξουαλ και ομοφυλόφιλος (LGBTQ), σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου λένε ότι είναι απαραίτητος για την τιμωρία ενός ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίες, όπως λένε, απειλούν τις παραδοσιακές αξίες στο συντηρητικό και θρησκευτικό έθνος της Ανατολικής Αφρικής.

Εκτός από την ομόφυλη σεξουαλική επαφή, ο νόμος απαγορεύει την προώθηση και την υποκίνηση της ομοφυλοφιλίας, καθώς και τη συνωμοσία με σκοπό την ομοφυλοφιλία.

Οι παραβάσεις του νόμου επισύρουν αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου για τη λεγόμενη βαριά ομοφυλοφιλία και της ισόβιας κάθειρξης για το ομοφυλοφιλικό σεξ. Η βαριά ομοφυλοφιλία περιλαμβάνει ομοφυλοφιλικό σεξ με άτομα κάτω των 18 ετών ή όταν ο δράστης είναι θετικός στον ιό HIV, μεταξύ άλλων κατηγοριών, σύμφωνα με το νόμο.

«Ο δημιουργός Θεός μας είναι χαρούμενος (για) αυτό που συμβαίνει ... Υποστηρίζω το νομοσχέδιο για την προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας», δήλωσε ο νομοθέτης David Bahati κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για την κυριαρχία του έθνους μας, κανείς δεν πρέπει να μας εκβιάζει, κανείς δεν πρέπει να μας εκφοβίζει».

Η νομοθεσία θα σταλεί στον πρόεδρο Γιοβέρι Μουσέβενι για να υπογραφεί ως νόμος.

Ο Frank Mugisha, ένας εξέχων ακτιβιστής των ΛΟΑΤΚΙ της Ουγκάντας, κατήγγειλε τη νομοθεσία ως δρακόντεια.

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ ακραίος και δρακόντειος ... ποινικοποιεί το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ άτομο, αλλά επίσης προσπαθούν να διαγράψουν ολόκληρη την ύπαρξη οποιουδήποτε ΛΟΑΤΚΙ Ουγκαντέζου», δήλωσε.

Ο Μουσέβενι δεν έχει σχολιάσει την τρέχουσα πρόταση, αλλά αντιτίθεται εδώ και καιρό στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και υπέγραψε το 2013 έναν νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τον οποίο καταδίκασαν οι δυτικές χώρες, προτού ένα εγχώριο δικαστήριο τον ακυρώσει για διαδικαστικούς λόγους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Ουγκάντα έχουν κατασταλτικά μέτρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αφού θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι μαθητές στρατολογούνται στην ομοφυλοφιλία στα σχολεία.

Αυτόν τον μήνα, οι αρχές συνέλαβαν έναν καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ανατολική περιφέρεια Τζίντζα με την κατηγορία της «προετοιμασίας νεαρών κοριτσιών για αφύσικες σεξουαλικές πρακτικές».

Στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή της δημοσίας αιδούς και βρίσκεται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της.

Η αστυνομία δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνέλαβε έξι άτομα που κατηγορούνται ότι διοικούσαν ένα δίκτυο που "συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία νεαρών αγοριών για πράξεις σοδομισμού".