Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων χωρών, καθώς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε σήμερα ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας, επιδεινώνοντας τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ ως προς το θέμα της εμπόλεμης χώρας.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος σήμερα, μιλώντας στο Ουγγρικό κοινοβούλιο, «θα μπλοκάρει πρόταση για έναρξη συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, σημειώνοντας ότι η αποδοχή της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ΕΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναμένεται να ψηφίσουν εάν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία. Ο Όρμπαν δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την πρόταση, η οποία απαιτεί ομόφωνη απόφαση από τους ηγέτες και των 27 χωρών του μπλοκ.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς, τις οικονομικές αναλύσεις και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι συνομιλίες (με την Ουκρανία) θα στοχεύουν στη χορήγηση ιδιότητας μέλους -επομένως δεν θα το χρησιμοποιούμε ως πολιτική χειρονομία - καθώς η ένταξη δεν είναι για αυτόν τον σκοπό ... τότε εμείς πρέπει να πω ότι αυτή η σκέψη αυτή τη στιγμή είναι παράλογη, γελοία και όχι σοβαρή», είπε.
#Ukraine’s swift accession to the European Union would have devastating consequences for European #farmers, the EU’s budget and European security. It serves the best interests of neither Hungary, nor the European Union, therefore we cannot support it! #EUCO pic.twitter.com/ddgKSPEqsX
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 13, 2023
Ανέφερε ακόμα ότι οι πιθανές συνέπειες της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ στον προϋπολογισμό των «27» δεν έχουν αξιολογηθεί και ανέφερε γερμανικές εκτιμήσεις ότι η πλήρης ένταξη θα αποφέρει επιπλέον δαπάνες 190 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Όπως σημείωσε, η ώρα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «δεν έχει έρθει ακόμη» και ότι η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Κίεβο θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.
«Ενδιαφερόμαστε για μια ειρηνική και ευημερούσα Ουκρανία, αλλά αυτό απαιτεί την εγκαθίδρυση της ειρήνης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μια σκόπιμη εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει «αρκετά χρόνια».
Την ίδια στιγμή οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καταβάλουν επίπονες προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα «ξεκλειδώσει» περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ποσού που παγώθηκε λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου.
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και πολλές ανταλλαγές με την ουγγρική κυβέρνηση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έχει λάβει τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει προκειμένου η Επιτροπή να θεωρήσει ότι πληροί την οριζόντια προϋπόθεση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής δεν θα μπλοκάρεται πλέον, και ως εκ τούτου η Ουγγαρία μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί επιστροφές έως και 10,2 δισ. ευρώ περίπου».
Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η Ουγγαρία έχει εκπληρώσει ένα σύνολο δικαστικών μεταρρυθμίσεων και, επομένως, αξίζει να έχει πρόσβαση σε μέρος της χρηματοδότησης αξιοκρατικά.
Παράλληλα, σε μια προφανή επίπληξη προς Ουγγαρία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη απόφαση - λήψη με ειδική πλειοψηφία στην ΕΕ για να αποτρέψει μεμονωμένα έθνη από το να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα όπως η ένταξη.
«Τα εθνικά κοινοβούλια θα εξακολουθούσαν να έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά μια και μόνο χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εμποδίζει κάθε βήμα» είπε στη γερμανική Βουλή.
