Ομοφοβικοί ματαιώνουν Gay Pride στη Γεωργία - Συγκρούσεις και επεισόδια

Ομοφοβικοί ματαιώνουν Gay Pride στη Γεωργία - Συγκρούσεις και επεισόδια

Γεωργιανοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ματαίωσαν την προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα Gay Pride στο Τμπιλίσι μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ομοφοβικών πολιτών και την αστυνομία.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να διαδηλώσουμε σε δρόμους γεμάτους βίαιους ανθρώπους έτοιμους να επιτεθούν....», εξηγούν με ανάρτηση στην σελίδα τους στο Facebook οι διοργανωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, αντίθετοι με την πορεία διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Δευτέρας κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της χώρας του Καυκάσου με τα συντηρητικά ήθη.

Κάποιοι επιτέθηκαν στην αστυνομία και χτύπησαν δημοσιογράφους σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Mtavari TV.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Gay Pride, τα γραφεία τους έγιναν επίσης στόχος επίθεσης των ομοφοβικών πολιτών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπατσβίλι είχε ταχθεί κατά της πραγματοποίησης της πορείας.

«Οι πορείες δεν είναι αποδεκτές»

«Η πραγματοποίηση μίας Gay Pride δεν είναι κάτι λογικό, διότι δημιουργεί απειλή σύγκρουσης μεταξύ των πολιτών», είπε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι οι πορείες «δεν είναι αποδεκτές για μεγάλο μέρος της γεωργιανής κοινωνίας».

Οι δηλώσεις του καταγγέλθηκαν ως «επονείδιστες» από τους διοργανωτές της Gay Pride που καταδίκασαν τα λόγια του που ενθαρρύνουν την ομοφοβία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διοργανωτές της πορείας είχαν θεωρήσει ότι η πραγματοποίησή της θα έδειχνε ότι η γεωργιανή κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει. Αν και αρκετές τέτοιες πορείες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Γεωργία, η χώρα παραμένει βαθιά συντηρητική και προσκολλημένη στην ορθόδοξη εκκλησία.

Άλλωστε, η ορθόδοξη εκκλησία είχε καλέσει σε δημόσια προσευχή κατά της Gay Pride σήμερα το απόγευμα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 16 χώρες είχαν ζητήσει από την γεωργιανή κυβέρνηση να διασφαλίσει «το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης όλων των πολιτών στην Γεωργία χωρίς εξαιρέσεις».