Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας καθώς και του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ στη Γενεύη τον Ιρανό ομόλογό τους, Αμπάς Αραγτσί.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν την Παρασκευή ότι είναι έτοιμοι για περισσότερες συνομιλίες με το Ιράν μετά από συζητήσεις για την προσπάθεια αποκατάστασης της διπλωματικής οδού όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μετά από τρεις ώρες συνομιλιών, οι υπουργοί της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν σύντομες παρατηρήσεις, αλλά δεν έδωσαν σήμα αν υπήρξε κάποια απτή πρόοδος.
Στη συνάντηση στη Γενεύη μετείχαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
«Οι συζητήσεις που είχαμε με το Ιράν είναι ότι η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κρατήσουμε τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ ανοιχτές», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του στη συνάντηση της Γενεύης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι τόνισε ότι «ήμασταν ξεκάθαροι ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και η ΕΕ και η Ευρώπη έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί».
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις τρέχουσες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Ιράν και καλούμε το Ιράν να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην δούμε περιφερειακή κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε.