ΟΗΕ για Ισπανία: «Άθλιες» οι συνθήκες διαβίωσης για τους εποχικούς εργάτες

ΟΗΕ για Ισπανία: «Άθλιες» οι συνθήκες διαβίωσης για τους εποχικούς εργάτες

Οι περιφερειακές αρχές της Ισπανίας οφείλουν "αμέσως να βελτιώσουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εποχικών εργατών, προτού αυτοί πεθάνουν", προειδοποίησε σήμερα ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Άτυπες κατασκηνώσεις εποχικών εργατών καταστράφηκαν πρόσφατα από πυρκαγιές στην επαρχία Ουέλβα, στον νότο, και "περισσότεροι από 170 άνθρωποι είναι άστεγοι" και "ακόμη πιο ευάλωτοι", δήλωσε ο Ολιβιέ Ντε Σουτέρ, ειδικός εισηγητής για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ανακοίνωσή του.

"Τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης" στους εποχικούς εργάτες, πρόσθεσε απευθυνόμενους στις τοπικές αρχές, στους εργοδότες και στην αγροβιομηχανία.

Τον Ιούνιο, ο ίδιος ειδικός είχε καλέσει τις ισπανικές αρχές να διασφαλίσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους εποχικούς εργάτες. "Ένα μήνα αργότερα, η κατάσταση επιδεινώνεται ανησυχητικά, μέρα με τη μέρα, σε αυτή τη συγκυρία της πανδημίας της Covid-19", προειδοποίησε.

Η Ισπανία είναι μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία, με περισσότερους από 28.000 νεκρούς. Εστίες μετάδοσης εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε εποχικούς γεωργικούς εργάτες που ταξιδεύουν τη χώρα για τη συγκομιδή των οπωρικών.