Οι πέντε μέρες που συντάραξαν το Πεκίνο - Συνεχίζεται το κυνήγι των διαδηλωτών
AP
AP
Κίνα

Οι πέντε μέρες που συντάραξαν το Πεκίνο - Συνεχίζεται το κυνήγι των διαδηλωτών

Σε ανελέητο κυνήγι για τον εντοπισμό διαδηλωτών επιδίδονται οι κινεζικές αρχές με έρευνες σε σπίτια και προσωπικές συσκευές, ανακρίσεις, συλλήψεις, και απομάκρυνση φοιτητών από τα πανεπιστήμια.

Η καταστολή του μεγαλύτερου κύματος οργής ενάντια στη στρατηγική «μηδενικού covid» και αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας συνεχίζεται.

Ωστόσο, οι αγορές προεξοφλούν χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού μετά από τρία χρόνια περιορισμών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και δοκιμάζουν τα όρια της κινεζικής κοινωνίας.

Αναζητούν διαδηλωτές

Οι κινεζικές αρχές σάρωσαν τις μεγαλύτερες πόλεις, όπου ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες στο πλαίσιο της «επανάστασης της λευκής κόλλας» -όπως έγινε γρήγορα γνωστό το κίνημα κατά των lockdown και του covid, καθώς οι διαδηλωτές, σε μία έμμεση αναφορά στην καταστολή και στη λογοκρισία, επιδεικνύουν κόλλες Α4-, για να εντοπίσουν «υποκινητές» και συμμετέχοντες.

Πολλοί από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters, δέχτηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από την αστυνομία, άλλοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν σε αστυνομικά τμήματα για να καταθέσουν γραπτές αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητές τους το βράδυ της Κυριακής, πολλοί άλλοι συνελήφθησαν την ώρα των κινητοποιήσεων, ενώ άλλοι υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τις προσωπικές τους συσκευές στις αρχές.

«Όλοι διαγράφουμε απελπισμένα το ιστορικό των συνομιλιών μας», ανέφερε διαδηλωτής στο Πεκίνο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές αναγνώρισαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ρωτήσουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, και επίσης δεν ήταν σαφές πόσα τέτοια άτομα είχαν σκοπό να ανακρίνουν.

Κύμα ανυπακοής

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου, σε μία έμμεση αναφορά στις διαδηλώσεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Η έντονη δυσαρέσκεια για τα δρακόντεια μέτρα κατά του COVID, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις, κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μία δεκαετία εκδηλώνεται, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων COVID σημείων καθημερινά υψηλά ρεκόρ και ολόκληρες περιοχές σε αρκετές πόλεις υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικά lockdown.

«Φταίει η εφαρμογή, όχι τα μέτρα»

Ωστόσο, Κινέζος υγειονομικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η κριτική σχετικά με τους ελέγχους κατά του COVID αφορούσαν κυρίως στην ανελαστική εφαρμογή τους και όχι στα μέτρα αυτά καθαυτά. 

«Τα προβλήματα που επισημαίνονται από το κοινό δεν στοχεύουν στην ίδια την πρόληψη και στον έλεγχο της επιδημίας, αλλά επικεντρώνονται στο αίτημα για απλούστευση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανησυχίες.

Στη νότια και οικονομικά ισχυρή περιοχή, Γκουανγκντόνγκ, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι θα επιτρέψουν σε στενές επαφές κρουσμάτων COVID να επιστρέφουν στα σπίτια τους και να τίθενται σε καραντίνα εκεί, καθώς οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν την επιβολή πιο στοχευμένων μέτρων.

Ο COVID εξαπλώθηκε, παρά το γεγονός ότι η Κίνα σε μεγάλο βαθμό απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο και απαιτεί σημαντικές θυσίες από τον πληθυσμό της.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Τα lockdown έχουν προκαλέσει μια από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης που έχει υποστεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι κινεζικές μετοχές και το γιουάν σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η πολιτική δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των περιορισμών και να ευνοήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Ο δείκτης bluechip της Κίνας σημείωσε άνοδο 3% πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοσή του σε τρεις εβδομάδες, ο Shanghai Composite Index κέρδισε 2,3% για να φτάσει σε υψηλό δύο μηνών και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε σε ποσοστό 5%. 

Τα σχέδια για την ενίσχυση του ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων βοήθησαν επίσης σε βελτίωση του κλίματος στην αγορά. 

Κατάληψη πλατείας από την αστυνομία

Στη Χανγκζού, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Ζιετζιάνγκ, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μεγάλη πλατεία το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Το βίντεο δείχνει την αστυνομία να περικυκλώνει μικρό πλήθος ανθρώπων να πραγματοποιεί συλλήψεις.

Στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, η αστυνομία πραγματοποιούσε περιπολίες σε περιοχές όπου ομάδες πολιτών απηύθυναν κάλεσμα για νέες συγκεντρώσεις, μέσω Telegram. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Δευτέρας διασφάλισαν τη μη επανάληψη των συγκεντρώσεων.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό», σχολίασε 22χρονος κάτοικος του Πεκίνου, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το Reuters, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό αστυνομικών στους δρόμους.

Κάτοικοι σχολίαζαν ότι η αστυνομία ζητούσε από τους περαστικούς να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα για έλεγχο, ενώ διαδηλωτές φέρονται να χρησιμοποίησαν τις εφαρμογές γνωριμιών για να αποφύγουν τη λογοκρισία και τον αστυνομικό έλεγχο.

Η «σπίθα»

Η σπίθα για τις διαδηλώσεις «άναψε», όταν την περασμένη εβδομάδα, πυρκαγιά στη δυτική πόλη Ουρούμκι, προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων.

Χρήστες του Διαδικτύου ανέφεραν ότι τα μέτρα αποκλεισμού, λόγω του COVID, εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης στο φλεγόμενο κτίριο. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τέτοιους ισχυρισμούς.

«Ξένες» δυνάμεις

Εθνικιστές μπλόγκερ, όπως ο Ρεν Γι, εγγονός του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρεν Ζονγκί και ο Γιού Λι, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Σίμα Ναν, έγραψαν ότι οι διαδηλώσεις υποδαυλίστηκαν από «ξένες δυνάμεις».

«Ποιος είναι ο σκοπός τους; Από τη μια πλευρά αποσκοπούν στο να εντείνουν τις εσωτερικές συγκρούσεις. Από την άλλη, επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν πλήρως ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης επιδημιών και υγείας», έγραψε ο Ρεν στο ιστολόγιό του.

Οι αρχές προειδοποιούν τακτικά ότι οι «ξένες δυνάμεις» θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τυχόν χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικού covid» πριν από την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφυξία το σύστημα υγείας και σε περισσότερους θανάτους.

Άρθρο της People's Daily, επίσημης εφημερίδας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου δεν υπήρχε καμία αναφορά στις διαμαρτυρίες, προέτρεπε τους πολίτες να «εφαρμόσουν αταλάντευτα» τις πολιτικές κατά του COVID.

«Όσο πιο δύσκολο είναι, τόσο περισσότερο πρέπει να σφίξεις τα δόντια σου», αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ακόμα:

Συστάσεις σε δημοσιογράφους στην πρώτη «απάντηση» του Πεκίνου για το κύμα διαμαρτυρίας

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα αλλάζουν την ατζέντα της συνάντησης Μισέλ - Σι

Η καταστολή «πνίγει» τη λαϊκή οργή - Συλλήψεις και παρενοχλήσεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων