Η Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Τζέντα την Τρίτη, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των ηγετών του μετά τη μετατροπή των χωρών τους σε μέτωπο του πολέμου με το Ιράν πριν από δύο μήνες.
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του Κόλπου, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής απάντησης στις χιλιάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones από το Ιράν που έχουν δεχθεί τα κράτη της περιοχής από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν τα πρώτα πλήγματα κατά της Τεχεράνης.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιές σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και στα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ενώ έχουν στοχοποιηθεί και εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές.
Οι επιθέσεις έχουν μειωθεί μετά την κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στις 8 Απριλίου, ωστόσο οι πρωτεύουσες του Κόλπου παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι συνομιλίες για μια μόνιμη συμφωνία δεν έχουν ακόμη καταλήξει.
Σύμφωνα με κρατικά μέσα της Σαουδικής Αραβίας, στη σύνοδο συμμετέχουν ο εμίρης του Κατάρ, ο διάδοχος του Κουβέιτ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παραμένει ασαφές ποιος θα εκπροσωπήσει το Ομάν, το οποίο μαζί με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί μέλος του οργανισμού.
Η στάση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχει δεχθεί επικρίσεις, κυρίως από τα ΗΑΕ, για ανεπαρκή αντίδραση στον πόλεμο.
«Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο logistics οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στήριξαν η μία την άλλη, αλλά πολιτικά και στρατιωτικά η στάση τους ήταν η πιο αδύναμη στην ιστορία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ, Ανουάρ Μοχάμεντ Γκαργκάς σε συνέδριο τη Δευτέρα.
«Περίμενα μια τόσο αδύναμη στάση από τον Αραβικό Σύνδεσμο και δεν με εκπλήσσει, αλλά δεν την περίμενα από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και με εξέπληξε», πρόσθεσε.
