Ο Τζόνσον θα καταψηφίσει τη συμφωνία του Ρίσι Σούνακ για το Brexit
AP
AP
Ρήξη στους Τόρις

Ο Τζόνσον θα καταψηφίσει τη συμφωνία του Ρίσι Σούνακ για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ψηφίσει κατά της συμφωνίας του Ρίσι Σουνάκ για το Brexit την Τετάρτη ενισχύοντας σημαντικά τους αντάρτες των Τόρις που προειδοποιούν ότι η συμφωνία δεν συνιστά τη σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως αναφέρει η βρετανική The Telegraph, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του στην εφημερίδα ότι με την εν λόγω συμφωνία η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να είναι «δέσμια της έννομης τάξης της ΕΕ», καθώς και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι «αποδεκτό».

Ο Μπ. Τζόνσον αναμένεται να εξέλθει από συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προνομίων, όπου θα βρίσκεται, στο πλαίσιο της ακρόασης για την υπόθεση partygate, προκειμένου να πάρει μέρος στην ψηφοφορία σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit.

Θα καταψηφίσει και η Τρας;

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών ανταρτών ότι και η Λιζ Τρας, επίσης πρώην
πρωθυπουργός, θα καταψηφίσει και εκείνη τη συμφωνία για το Brexit - αν και το γραφείο της προς το παρόν δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Ο Μπ. Τζόνσον δήλωσε στην Telegraph: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα σήμαιναν είτε ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει αιχμάλωτη στην έννομη τάξη της ΕΕ - και όλο και περισσότερο αποκλίνει από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απόφαση αυτή ο Μπ. Τζόνσον έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης της Τερέζα Μέι πέρυσι, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ομάδας των βουλευτών των Τόρις που καταψήφισαν προτάσεις για το Brexit.

Πλήγμα για τον Σούνακ

Πρόκειται για πλήγμα στις προσπάθειες του Ρ. Σουνάκ να διασφαλίσει ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα στηρίξουν τις προτάσεις του για το Brexit, το μέλλον των οποίων θα κριθεί από τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άτομα που έχουν πρόσβαση στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών θεωρούν ότι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις
-από τους 20 αναμενόμενους- θα μπορούσαν να καταψηφίσουν την πρόταση, παρόλο που ελάχιστοι εξέφρασαν δημοσίως τις προθέσεις μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Η ψηφοφορία στις Κοινότητες το απόγευμα της Τετάρτης αφορά στη λεγόμενη «διακοπή του Στόρμοντ», μέτρο που θα έδινε στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας την εξουσία να απορρίπτει νέους νόμους της ΕΕ που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες.

Η περιοχή έχει πιο διασυνδεδεμένη σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένων των συμφωνιών που προβλέπουν να παραμείνουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ανοιχτά και χωρίς τελωνειακούς ελέγχους.

Η Ομάδα Ευρωπαϊκών Ερευνών (ERG), που αποτελείται από βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι του Brexit, υποστήριξε την Τρίτη ότι πρόκειται για σχέδιο «πιθανότατα άχρηστο στην πράξη» και κατηγόρησε την Ντάουνινγκ Στριτ για «παραπλανητικούς» ισχυρισμούς.

Η στάση των Εργατικών

Η ηγεσία των Εργατικών, η οποία επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους να την εμπιστευτούν σε ό,τι αφορά στο Brexit, αν ξανακερδίσουν την εξουσία, υπόσχεται να υποστηρίξει την κίνηση ακόμη και αν δεκάδες βουλευτές των Τόρις επαναστατήσουν.

Η στήριξη στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει το σχέδιο για το Brexit, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν περισσότεροι από 30 βουλευτές των Τόρις το καταψηφίσουν, θα προκαλούσε πολιτική ζημιά στον Ρ. Σούνιακ, καθώς θα
θα έπληττε το κύρος του και την ικανότητά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Συντηρητικών για βασικές
κινήσεις.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης.