Ο Τζακ Μα παράγει το δικό του γαλλικό κρασί

Ο Τζακ Μα παράγει το δικό του γαλλικό κρασί

Ο Τζακ Μα είναι γνωστός για πολλούς λόγους. Αρχικά ως ένας χαρισματικός δάσκαλος αγγλικών που δημιούργησε τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία της Κίνας, την Alibaba γνωστή και ως «Η Amazon της ανατολής».

Επίσης, ως ο άνθρωπος που μπήκε στο μάτι των αρχών του Πεκίνου, μετά την κριτική που άσκησε τον περασμένο Οκτώβριο στο Κομμουνιστικό Κόμμα. To λιγότερο γνωστό για τον Μα είναι ότι είναι ιδιοκτήτης μεγάλων αμπελώνων στη Γαλλία και ειδικότερα στη περιοχή του Μπορντό. 

Ο Μα ξεκίνησε την εταιρία από το μικρό διαμέρισμα του στην παραλιακή πόλη Χανγκζου, στην «καρδιά» της βιομηχανικής ζώνης της Κίνας το 1999. Από τότε η Alibaba έχει αναπτυχθεί και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Κίνα, με την περιουσία μόνο του Μα να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μα είναι το νέο μεγάλο όνομα στην αγορά των αμπελώνων και των κρασιών παγκοσμίως, έχοντας στραμμένα τα μάτια του προς την αγορά της Κίνας, όπου η κατανάλωση η κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από το 2013 και μετά ο Κινέζος μεγιστάνας έχει αγοράσει τουλάχιστον τρεις πασίγνωστους αμπελώνες στη Μέκκα του Κρασιού, ενώ βρέθηκε μια ανάσα από την προσθήκη της αφρόκρεμας των αμπελώνων του Clos de Tart.

Πρώτα από όλα κατέχει, το Chateau Perenne το οποίο εκτείνεται σε 64 εκτάρια (158 στρέμματα) στην περιοχή Blaye Cotes-de-Bourg, με παραγωγική ικανότητα περίπου 500.000 μπουκάλια κόκκινο και λευκό κρασί ετησίως.

Επίσης, στη κατοχή του είναι το Chateau Guerry (50 στρέμματα), το παλαιότερο κτήμα στην περιοχή Cotes de Bourg, που παράγει 84.000 μπουκάλια κόκκινου κρασιού ετησίως. 

Ενώ το πετράδι στο στέμμα των αποκτημάτων του είναι ο αμπελώνας Chateau de Sours (200 στρέμματα), τον οποίο αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2017 και ο οποίος έχει παραγωγική ικανότητα 1.000.000 φιαλών ετησίως.

Την ίδια χρονιά, ο Μα προσπάθησε να αγοράσει το Clos de Τart ένα αμπέλι που έχει καταταχθεί ως Grand Cru. Πρόκειται για ένα αμπέλι-κτήμα-οινοποιείο που έχει τα ίδια σύνορα από το 1411, έτος ίδρυσής του, και το οποίο άλλαξε τέσσερις μόνον ιδιοκτήτες από τότε. Αν και το Clos de Tart είναι το μεγαλύτερο μονομπλόκ Grand Cru στην περιοχή (περίπου 75 στρέμματα), είναι ένα από τα πιο σπάνια κρασιά του πλανήτη.

Ο Μα λοιπόν, θα ήταν ήδη ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αμπελώνα, αν ο Γάλλος μεγιστάνας Φρανσουά Πινο δεν επικαλούνταν τα πατριωτικά αισθήματα των προηγούμενων ιδιοκτητών.  

Τέλος, ο Μα χρηματοδοτεί συμμετοχές Κινέζων σπουδαστών στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Βουργουνδίας στην πόλη Ντιζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, 33 από τους 100 μαθητές της σχολής προέρχονταν από την Κίνα. 

Mε φόντο τα παραπάνω, αξίζει να επισημανθούν δύο στοιχεία: Πρώτον, το κρασί του Μπορντό, ως εξαγωγικό προϊόν, κατευθύνεται σε ποσοστό περί το 20% στην Κίνα και δεύτερον το 80% της παραγωγής μπορντό από κινέζους ιδιοκτήτες καταλήγει αποκλειστικά στην Κίνα και δεν εισέρχεται ποτέ στη γαλλική αγορά.

Όσον αφορά στην ποιότητα του κινεζικού μπορντό, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες έχουν αποφύγει την οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην οινοποίηση, αφήνοντας αυτή τη δουλειά στα έμπειρα χέρια των Γάλλων.