Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη (12/06) πως ενδέχεται να αυξήσει σύντομα τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία και υποστήριξε πως η κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
«Ενδέχεται να αυξήσω τους δασμούς στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο. «Όσο υψηλότεροι είναι οι δασμοί, τόσο πιο πιθανό είναι να κατασκευάσουν εργοστάσια εδώ».
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν το Λευκό Οίκο να μειώσει τους δασμούς 25% που επέβαλε ο Τραμπ στα αυτοκίνητα, ενώ οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ έχουν επικρίνει μια συμφωνία που θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων, αλλά όχι στην παραγωγή του Καναδά ή του Μεξικού.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Tesla του Ίλον Μασκ, συνεχίζοντας τα θετικά μηνύματα προς τον τέως συνεργάτη, μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
«Μου αρέσει η Tesla, ο Μασκ με συμπαθεί και θέλω να μιλήσω μαζί του για τα ηλεκτρικά οχήματα» είπε ο Τραμπ, μια μέρα μετά την υποχώρηση του επικεφαλής της Tesla από την κριτική του προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
Μήνυση από 11 πολιτείες για τα ηλεκτρικά οχήματα
Σημειώνεται πως 11 πολιτείες των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Καλιφόρνια κατέθεσε την Πέμπτη αγωγή κατά της κατάργησης από το Κογκρέσο των κανόνων της πολιτείας για τα ηλεκτρικά οχήματα και των απαιτήσεων για τα βαρέα φορτηγά.
Ο Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη τρία ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τους νομοθέτες και απαγορεύουν τις υποχρεώσεις της Καλιφόρνια για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και τους κανόνες για τους κινητήρες ντίζελ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του ιστορικού σχεδίου της Καλιφόρνια να τερματίσει την πώληση οχημάτων που λειτουργούν αποκλειστικά με βενζίνη μέχρι το 2035.
Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας και περιλαμβάνει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Κολοράντο, της Μασαχουσέτης και της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία του Κογκρέσου ήταν παράνομη