Ο Τραμπ και η απειλή της πολιτικής βίας

Ο Τραμπ και η απειλή της πολιτικής βίας

O Τζο Μπάιντεν δεμένος με σχοινιά στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. «Εξουδετερωμένος» από το κίνημα MAGA. Όλο το σκοτάδι που κουβαλά και σπέρνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ συμπυκνωμένο σε ένα πλάνο, που ο ίδιος «μοιράζει» μέσω των social media σε μία εκλογική βάση που τον υπακούει τυφλά. 

Αν κάτι αποδεικνύει ξανά και ξανά ο Τραμπ, πέραν της ανθεκτικότητάς του, είναι πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελεί για την πολιτική ομαλότητα, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Ειδικά από τη στιγμή που η επανεκλογή στον Λευκό Οίκο δεν είναι θέμα… τιμής, αλλά κατά τους υπολογισμούς του η πιο εγγυημένη οδός για να μην καταλήξει ενδεχομένως στη φυλακή.

Υποκίνηση πολιτικής βίας συνιστά το επίμαχο βίντεο 20 δευτερολέπτων που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Truth Social ο υπόδικος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Δύο ημιφορτηγά που φέρουν αμερικανικές σημαίες και αυτοκόλλητα με συνθήματα υπέρ του Τραμπ κινούνται σε λεωφόρο του Λονγκ Άιλαντ. Στο πίσω μέρος του δεύτερου οχήματος υπάρχει η εικόνα του Μπάιντεν, ξαπλωμένου στο πλάι και δεμένου με σχοινί στα χέρια και τα πόδια. Ο Αμερικανός πρόεδρος ως θύμα απαγωγής, κάτω από το λογότυπο «Τραμπ 2024».

Παρόμοιες απεικονίσεις του Αμερικανού προέδρου, και όσων ο Τραμπ κατατάσσει στους εχθρούς του, κυκλοφορούν κατά κόρον εδώ και μήνες στο Διαδίκτυο μεταξύ ομάδων υποστηρικτών του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί ακόμη και σε συνέδρια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν δημοσιευτεί και τον Φεβρουάριο πλάνα φορτηγών με τον «Μπάιντεν-όμηρο» στην Καλιφόρνια. Τα αυτοκόλλητα πωλούνται στο Διαδίκτυο, και μετά την ανάρτηση Τραμπ το σίγουρο είναι πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν.

Η πολιτική βία υπέβοσκε ανέκαθεν στα μηνύματα και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε για εκείνον οι συλληφθέντες για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο είναι «όμηροι» και «πατριώτες», τους οποίους και έχει υποσχεθεί πως θα αποφυλακίσει εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει ήδη καταστρώσει πώς θα τιμωρήσει και θα εκδικηθεί επικριτές και αντιπάλους του εργαλειοποιώντας το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πώς θα κάνει δηλαδή ακριβώς αυτό για το οποίο ψευδώς κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν, όταν μιλά για πολιτικό διωγμό και άλλα παρεμφερή μπροστά στο σύνολο των πρωτοφανών στην αμερικανική Ιστορία ποινικών διώξεων που έχουν απαγγελθεί σε βάρος πρώην προέδρου, με κυριότερη όλων αυτήν που αφορά στην απόπειρα ανατροπής της εκλογικής έκβασης του 2020.

Η τοξικότητα, η πόλωση και η εμπρηστική ρητορική, σε συνδυασμό με το πολιτικό θέαμα, έχουν αποδώσει σε βαθμό που εκεί που θεωρούνταν λήξαν μετά την 6η Ιανουαρίου το κεφάλαιο Τραμπ, σήμερα εκείνος έχει εξασφαλίσει το χρίσμα, έχει αλώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Καθώς οι δίκες και οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, χρησιμοποιεί ακόμη πιο εμπρηστική ρητορική για να εμποτίσει τις ΗΠΑ με τοξικότητα και διαίρεση, επιλέγει συνειδητά φασιστική φρασεολογία ιδίως όταν αναφέρεται στους μετανάστες, απειλεί δικαστές που εκδικάζουν υποθέσεις του και τις οικογένειές τους, και περιβάλλει με αμφισημία τις αναφορές του για «λουτρό αίματος» εφόσον δεν επανεκλεγεί, αφήνοντας να αιωρείται εάν το εννοεί κυριολεκτικά η μεταφορικά για την αμερικανική οικονομία ή την αυτοκινητοβιομηχανία κατά το τελευταίο παράδειγμα που χρησιμοποίησε.

Και καθώς δεν υπάρχει φρένο, πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εκ νέου διεκδικητής του Λευκού Οίκου επικροτεί δημόσια διά της αναπαραγωγής πλάνα με τον εν ενεργεία πρόεδρο της χώρας «σιδηροδέσμιο».

Εξίσου θλιβερή και επικίνδυνη είναι η αφωνία από το μέτωπο του παραδομένου στον τραμπισμό Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο και ακολουθεί την προσφιλή τακτική «δεν ξέρω-δεν είδα», με την επιλεκτική αμνησία για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο να έχει εξελιχθεί σε χρόνια νόσο. Βουλευτές και γερουσιαστές που δεν έχουν προσδεθεί στο άρμα Τραμπ, και βλέπουν το Μεγάλο Παλαιό Κόμμα και τη βάση του να έχουν απόλυτα διαβρωθεί, καταγγέλλουν την απειλή που συνιστά ο Τραμπ και τους συναδέλφους τους που δεν μιλούν για να μην χάσουν τις θέσεις τους, αλλά η φωνή τους δεν φθάνει μακριά.

Κύμα αντιδράσεων πυροδότησε η ανάρτηση του βίντεο στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών, με το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί τον Τραμπ για συστηματική υποκίνηση βίας εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. 

Αυτό είναι το υλικό που δημοσιεύει κάποιος όταν καλεί σε «λουτρό αίματος» ή όταν λέει στους Proud Boys «υπαναχωρήστε, αλλά μείνε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ και στην ακροδεξιά οργάνωση που μετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο. «Ο Τραμπ υποκινεί συστηματικά την πολιτική βία και είναι καιρός οι άνθρωποι να τον πάρουν στα σοβαρά. Ρωτήστε τους αστυνομικούς του Καπιτωλίου που δέχθηκαν επίθεση προστατεύοντας τη δημοκρατία μας στις 6 Ιανουαρίου», ανέφερε ο Μάικλ Τάιλερ.

Όσο για την εκστρατεία Τραμπ, απάντησε με τον συνήθη τρόπο της διαστρέβλωσης και αντιστροφής της πραγματικότητας: «Η φωτογραφία αυτή ήταν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που ταξίδευε στον αυτοκινητόδρομο. Οι Δημοκρατικοί και διάφοροι παράφρονες όχι μόνο υποκινούν απεχθή βία εναντίον του προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν το σύστημα δικαιοσύνης ως όπλο εναντίον του»...