Ο Σούνακ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία και την αρχηγία των Συντηρητικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών – υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Επίσης, την ίδια ώρα ο Μπόρις Τζόνσον που θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας έχει εξασφαλίζει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων, σύμφωνα με δηλώσεις στο Sky News του Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Παράλληλα, η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

O πρώην αναπληρωτής του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Ράαμπ, υποσχέθηκε χθες την στήριξή του στον Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει τον Τζόνσον ως πρωθυπουργό όσο συνεχίζεται η έρευνα για το Partygate.

Ο Ράαμπ αναφέρει στο BBC ότι ο Σούνακ έχει διπλάσιο αριθμό ανθρώπων που τον υποστηρίζουν από τον Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένων «μεγάλων ονομάτων» όπως ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο Στιβ Μπέικερ και ο Κέμι Μπάντενοχ.

Ο Ράαμπ σημειώνει ότι ο Σουνάκ «έσωσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσω του προγράμματος άδειας» και επιχειρήσεις.

«Είναι επίσης ο πολιτικός που καθόρισε ποιο είναι σαφώς το σωστό σχέδιο για να μειώσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη σταθερότητα της αγοράς, τον πληθωρισμό και τα ενδιαφέροντα για να προχωρήσει η χώρα».

Παράλληλα ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ τονίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα είναι «ξεκάθαρα» ο επόμενος ηγέτης των Τόρις, λέγοντας ότι υπάρχει «μεγάλη» υποστήριξη για αυτόν.

Ερωτηθείς αν έχει τους απαραίτητους 100 συντηρητικούς βουλευτές για να τον υποστηρίξουν ώστε να μπει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο, ο Ρις-Μογκ είπε ότι όσοι ασχολούνται με την εκστρατεία του Τζόνσον αναφέρουν ότι ισχύει.

Σύμφωνα με το BBC, την υποψηφιότητα Σούνακ υποστηρίζουν 129 βουλευτές, τον Τζόνσον 55 και την Μόρντοντ 23.

Ο Ρις-Μογκ προσθέτει ότι ο Τζόνσον υπήρξε «το μεγαλύτερο εκλογικό πλεονέκτημα» που είχε το Συντηρητικό Κόμμα στη σύγχρονη εποχή.