Ο Ναβάλνι θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, αναφέρει συνεργάτης του
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Ο Ναβάλνι θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, αναφέρει συνεργάτης του

Συμφωνία για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν στο τελικό στάδιο τη στιγμή του θανάτου του, η οποία προέβλεπε την ανταλλαγή του με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν επαγγελματία εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που βρίσκεται σε φυλακή στη Γερμανία, δήλωσε στενή συνεργάτης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειάς του και των υποστηρικτών του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον σκότωσε.

Απαντώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι ενήμερο για τις αναφορές σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή κρατουμένων για τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του και δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας στο YouTube, η Μαρία Πέβτσιχ είπε ότι οι συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο υπηκόων των ΗΠΑ τα ονόματα των οποίων δεν είναι γνωστά, με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, που κρατείται σε φυλακή στη Γερμανία, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του.

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την ανάμειξη του ρωσικού κράτους στον θάνατό του. Το πιστοποιητικό θανάτου του Ναβάλνι ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτό το κάθισμα αυτή τη στιγμή, ακριβώς σήμερα. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε συμβεί», είπε η Πέβτσιχ.