Bloomberg

Ο «ελιγμός» του Τραμπ με την Κίνα αποκαλύπτει τον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί για τις συμφωνίες στους δασμούς

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταφέρει να κλείσει εμπορικές συμφωνίες με τις περισσότερες χώρες, ενώ απομένει μόλις ένας μήνας μέχρι την προθεσμία που ο ίδιος έχει θέσει για τους δασμούς, παρά το ότι έκανε τα πρώτα του βήματα μετά από εβδομάδες για να εμπλακεί με την Κίνα.

Ο Τραμπ εξασφάλισε μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ανοίγοντας το δρόμο για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα στο Λονδίνο - όμως η διπλωματία επισκιάστηκε από τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Τραμπ και του δισεκατομμυριούχου πρώην συμμάχου του, Έλον Μασκ.

Οι συνεργάτες του Τραμπ επιμένουν ότι ο πρόεδρος προχωράει και επικεντρώνεται στην οικονομική του ατζέντα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις πιο σημαντικές εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, χωρίς εμφανή σημάδια προόδου σε ενδιάμεσες συμφωνίες.

Η Ινδία, που η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναφέρει ως πρώιμο στόχο συμφωνίας, έχει υιοθετήσει σκληρότερη στάση στις διαπραγματεύσεις και αμφισβητεί τους δασμούς αυτοκινήτων των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ιαπωνία πραγματοποίησε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ζήτησε αναστολή των δασμών στα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά.

Η νομική μάχη γύρω από τους δασμούς του Τραμπ επηρεάζει τα πάντα. Μια δικαστική απόφαση που ακυρώνει τους δασμούς που επιβάλλονταν χωριστά σε κάθε χώρα με βάση τις εξουσίες εκτάκτου ανάγκης αφήνει τους εταίρους χωρίς βεβαιότητα για τις εξουσίες του Τραμπ. Η επόμενη δοκιμασία αναμένεται ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όταν το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για την έφεση της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ και η ομάδα του ήθελαν να δώσουν έμφαση στις προόδους με την Κίνα ως απόδειξη ότι οι μέθοδοι του δουλεύουν.

Ο Τραμπ την Παρασκευή περιέγραψε τις συνομιλίες με το Πεκίνο ως «πολύ προχωρημένες» και είπε ότι ο Σι συμφώνησε να επιταχύνει τις αποστολές κρίσιμων ορυκτών σπάνιων γαιών, που ήταν στο επίκεντρο της πρόσφατης έντασης. Η απελευθέρωση αυτών των προμηθειών θα αποτελούσε ανακούφιση για τους μεγάλους αμερικανικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Χε Λιφέγκ θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, όπου θα διεξάγει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το Σάββατο.

Τα ανάμεικτα αποτελέσματα στις συνομιλίες μέχρι στιγμής δείχνουν τα σκαμπανεβάσματα της ασταθούς προσέγγισης του Τραμπ στο εμπόριο, στην οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του τον παρουσιάζουν ως τον απόλυτο αποφασιστή σε κάθε συμφωνία.

Αντί να προσφέρει μια ξεκάθαρη νίκη, οι επαφές του Τραμπ με τον Σι δείχνουν επίσης τον δύσκολο δρόμο που υπάρχει μπροστά με την Κίνα. Η διαμάχη για τα ορυκτά σπάνιων γαιών αποκάλυψε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι προμήθειες, που ελέγχονται από το Πεκίνο, για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Ο Σι δεν πρόκειται να απελευθερώσει τα ορυκτά σπάνιων γαιών. Έχει μοχλό πίεσης και τον χρησιμοποιεί», είπε ο Ντάγκλας Χόλτζ-Ικίν, πρόεδρος του American Action Forum, ενός συντηρητικού think tank. «Μίλησαν, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Νομίζω ότι απέχουν πολύ.»

Ο χρόνος τελειώνει για τον Τραμπ. Η 90ήμερη αναστολή στους υψηλότερους δασμούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν πενήντα άλλες χώρες λήγει στις 9 Ιουλίου - εκτός αν δοθεί παράταση που μπορεί να γίνει με μια απλή υπογραφή - ενώ η αναστολή για την Κίνα επεκτείνεται μέχρι τον Αύγουστο.

Αν δεν επιτευχθούν συμφωνίες, ο Τραμπ σχεδιάζει να επαναφέρει τα δασμολογικά επίπεδα που είχε αρχικά ανακοινώσει τον Απρίλιο ή και χαμηλότερα, αλλά πάντα πάνω από το τρέχον βασικό ποσοστό 10%, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.