NYT: Οι δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα πριν την κατάρρευσή του

NYT: Οι δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα πριν την κατάρρευσή του

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα Καχόβκα λίγο πριν αυτό καταρρεύσει και απελευθερωθεί ένας πλημμυρισμένος χείμαρρος νερού που κατέκλυσε τις γύρω περιοχές, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Οι δορυφόροι που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων εντόπισαν μια υπογραφή θερμότητας που συνάδει με μια μεγάλη έκρηξη, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποπτεύονται ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την καταστροφή του φράγματος, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν έχουν ισχυρές αποδείξεις για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Επίσης, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του νορβηγικού σεισμολογικού ινστιτούτο Norsar γνωστοποίησε ότι  εντόπισε "μια έκρηξη" προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα την ώρα της καταστροφής του την Τρίτη

Η ανακοίνωση αυτή, που δεν αποδίδει προέλευση στην έκρηξη, ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται σε περιοχή η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες.

"Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο αυτό ινστιτούτο σεισμολογικής έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

Το μέγεθός της είναι "μεταξύ 1 και 2", διευκρίνισε το Norsar, το οποίο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το ισοδύναμό της σε τόνους TNT, που προϋποθέτει τον συνδυασμό πολλών παραγόντων. "Αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη", διευκρίνισε ο Ντάντο.

Καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης της Μπουκοβίνα στη Ρουμανία, περίπου 620 χλμ από το μέρος όπου σημειώθηκε.

Ουκρανία: Έχουμε ηχητικό ντοκουμέντο ότι το έναν οι Ρώσοι

Νωρίτερα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέκλεψε ένα τηλεφώνημα που αποδεικνύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας.

Αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας αναφέρει ότι  «οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και έστησαν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα νότια της χώρας μας.

Οι κατακτητές λένε ο ένας στον άλλον για αυτό το θέμα σε τηλεφωνική συνομιλία που υποκλέψαμε

"Εκείνοι (σ.σ. η ουκρανική πλευρά) δεν τα έκαναν θάλασσα εκεί. Η ομάδα σαμποτάζ μας βρίσκεται εκεί. Ήθελαν να τρομάξουν τον κόσμο με αυτό το φράγμα. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά περισσότερο από ό,τι είχαν σχεδιάσει", λέει ένας Ρώσος στρατιωτικός.

Περιγράφει επίσης τις συνέπειες αυτής της καταστροφής, τις οποίες η Ρωσική Ομοσπονδία προσπαθεί να αποκρύψει: άνοδος της στάθμης των υδάτων, πλημμύρες εδαφών και καταστροφές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας άνοιξε ποινική διαδικασία για το γεγονός του εγκλήματος πολέμου που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία.

"Με την ανατίναξη του φράγματος Kakhovskaya HPP, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε τελικά ότι αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Εξάλλου, μόνο ένα πραγματικό κράτος τρομοκράτης μπορεί να οργανώσει μια ανθρωπογενή και οικολογική καταστροφή αυτού του επιπέδου. Και σίγουρα θα λογοδοτήσει γι' αυτό - τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Το καθήκον μας είναι να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όχι μόνο τους ηγέτες του καθεστώτος Πούτιν, αλλά και τους απλούς δράστες εγκλημάτων", τόνισε ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ.

Η Υπηρεσία δημοσίευσε ένα ηχητικό απόσπασμα διάρκειας ενάμισι λεπτού της υποτιθέμενης συνομιλίας στο κανάλι της στο Telegram.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς η κατάρρευση του φράγματος επηρεάζει την ουκρανική αντεπίθεση