Νορβηγική αστυνομία: Συνεχίζει την ανάκριση στον Α. Μεντβέντεφ πρώην διοικητή της Wagner
AP
AP

Νορβηγική αστυνομία: Συνεχίζει την ανάκριση στον Α. Μεντβέντεφ πρώην διοικητή της Wagner

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να συνεχίσει να ανακρίνει τον πρώην διοικητή της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα αφού πολέμησε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε στο Reuters ότι μίλησε για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι δράστες των εγκλημάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, παρέδωσε «ψηφιακό υλικό» στην αστυνομία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Kripos, η μονάδα της νορβηγικής αστυνομίας που έχει την ευθύνη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, η οποία και το εξετάζει

Ο Μεντβέντεφ παραμένει μάρτυρας και δεν έχει καμία υποχρέωση να μιλήσει στους ερευνητές, δήλωσε η Kripos. Ο Μεντβέντεφ δεν είναι ύποπτος για τίποτε άλλο εκτός από την παράνομη διέλευση των συνόρων.

«Ο Μεντβέντεφ δίνει την εντύπωση ότι θέλει να συνεχίσει να λέει περισσότερα» σχετικά με τη μισθοφορική οργάνωση Wagner δήλωσε η αστυνομία.

Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα ασφαλείας για την ασφάλειά του Μεντβέντεφ, «ορατά και μη».

Οι δυνάμεις του Βάγκνερ έχουν εμπλακεί σε μια αιματηρή μάχη φθοράς εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Reuters την Τετάρτη, ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό στο οποίο είπε ότι είδε δύο ανθρώπους που δεν ήθελαν να πολεμήσουν να πυροβολούνται μπροστά σε πρώην φυλακισθέντες κατάδικους που είχαν εγγραφεί στη Wagner.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα περιστατικά στα οποία ήταν μάρτυρας, είπε ότι δεν μπορεί να τα σχολιάσει σε αυτό το στάδιο λόγω των ερευνών της νορβηγικής αστυνομίας. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.

Από την πλευρά της η οργάνωση Wagner δήλωσε ότι ο Μεντβέντεφ είχε εργαστεί σε μια «νορβηγική μονάδα» της και είχε «κακομεταχειριστεί κρατούμενους».

«Να είστε προσεκτικοί, είναι πολύ επικίνδυνος», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που έστειλε χθες με mail στο Reuters, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει για τον Μεντβέντεφ ο ιδρυτής της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αντρέι Μεντβέντεφ: Ο λιποτάκτης της Wagner, έτοιμος να αποκαλύψει μυστικά της