Νορβηγία: Θέτει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού
Shutterstock
Shutterstock

Νορβηγία: Θέτει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού

Το Όσλο θα θέσει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού από την Τρίτη, καθώς εντείνει την ασφάλεια ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/4 του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ.

«Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις μας κάνουν πιο εκτεθειμένους σε απειλές, επιχειρήσεις πληροφοριών και εκστρατείες επιρροής» πρόσθεσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερο χρόνο σε επιχειρησιακά καθήκοντα και η Εσωτερική Φρουρά, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε διακόψει την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα μαχητικά αεροσκάφη F35, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Έιρικ Κριστόφερσεν.

«Αναμένουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο», πρόσθεσε ο Νορβηγός στρατηγός.

Η Νορβηγία ανέπτυξε για πρώτη φορά τον στρατό της για τη φύλαξη υπεράκτιων πλατφορμών και χερσαίων εγκαταστάσεων μετά από διαρροές στον αγωγό Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου και έχει λάβει υποστήριξη από το βρετανικό, το γαλλικό και το γερμανικό ναυτικό.