Νορβηγία: Στα τέλη Μαρτίου η αποστολή των Leopard στην Ουκρανία

Νορβηγία: Στα τέλη Μαρτίου η αποστολή των Leopard στην Ουκρανία

Η Νορβηγία σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραδόσεις αυτές ενδέχεται να γίνουν γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να στείλει στην Ουκρανία ορισμένα από τα 36 άρματα που χρησιμοποιεί σήμερα ο στρατός ξηράς.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τον αριθμό», είπε ο υπουργός Μπγιορν Άριλντ Γκραμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι σημαντικό να συντονίσουμε (την αποστολή) με τους εταίρους μας ώστε αυτή η δωρεά να κάνει τη διαφορά για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε, ασφαλώς, ότι θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη», συνέχισε ο υπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του σε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αντιαεροπορικών πυραύλων NASAMS, στο Κόνγκσμπεργκ της νοτιοανατολικής Νορβηγίας.

Για το θέμα του «κοινού συντονισμού» των συμμάχων, ο Γκραμ υπενθύμισε ότι η Γερμανία έκανε λόγο για παραδόσεις αρμάτων Leopard 2 «στα τέλη Μαρτίου». Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι ο στόχος είναι να σταλούν 14 άρματα «στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου».

Ο Νορβηγός υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να λάβει η χώρα του το πράσινο φως για την επανεξαγωγή των αρμάτων, αλλά επίσης και για την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση τους.

Πολλές άλλες χώρες της Δύσης προτίθενται να στείλουν βαρέα άρματα στην Ουκρανία, όπως η Βρετανία που σχεδιάζει να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με άρματα Challenger γύρω στα τέλη Μαρτίου.