Νορβηγία και Γερμανία θα συνεργαστούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας
Shutterstock
Shutterstock

Νορβηγία και Γερμανία θα συνεργαστούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

Κοινή διακήρυξη για την αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και για την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας, υπέγραψαν Νορβηγία και Γερμανία.

Στη διακήρυξη περιλαμβάνονται τα βήματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του υδρογόνου, της τεχνολογίας μπαταριών και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς η δέσμευσης και αποθήκευση άνθρακα.

Η νορβηγική Equinor και η γερμανική RWE σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια βιομηχανική αλυσίδα για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιτρέποντας στη Γερμανία να μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές CO2.

Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία που αρχικά θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και αργότερα με υδρογόνο που παράγεται στη Νορβηγία από φυσικό αέριο, σε από κοινού κατασκευασμένες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η RWE, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η συνεργασία θα καλύψει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνεργασία αντανακλά τις προσπάθειες της Γερμανίας να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι προμήθειες του οποίου σταμάτησαν στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μακροπρόθεσμα, οι εταιρείες στοχεύουν να παράγουν «πράσινο» υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές, όπως υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τις εκπομπές.

Η Γερμανία σχεδιάζει πολλαπλά έργα εισαγωγής υδρογόνου. Ήδη αρκετοί από τους νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας είναι έτοιμοι για λήψη υδρογόνου σε μεταγενέστερο στάδιο.