Νιγηρία: 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Ένδεκα στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που διέπραξαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ το απόγευμα της Παρασκευής εναντίον θέσης του στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, δήλωσαν την Κυριακή πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις και αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι που κινούνταν με φορτηγά και μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν έφοδο, χρησιμοποιώντας αρχικά εκρηκτικά, εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στο χωριό Μπουνάρι, κοντά σε στρατόπεδο στην πόλη Μονγκούνο, στην Πολιτεία Μπόρνο.

«Έφτασαν περί τις 18:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) κι επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου του στρατού, οι στρατιώτες κατόπιν άνοιξαν πυρ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής, ο Αμαντού Σερίφ.

Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα και το παιδί της, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η μάχη, σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυρών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να την εγκαταλείψουν και προσέφυγαν στη Μονγκούνο καθώς φοβούνται νέες επιθέσεις.

Ο Σερίφ ανέφερε ότι είδε «δύο ασθενοφόρα που μετέφεραν στρατιώτες» κινούμενα προς στη Μονγκούνο, περίπου 8 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου έγινε η επίθεση.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό επιβεβαίωσε την επίθεση, δήλωσε ότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν και «τέσσερα οχήματα», ανάμεσά τους «ένα θωρακισμένο κι ένα φορτηγό με όπλα» έπεσαν στα χέρια «των τρομοκρατών».

Κατά την ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι τζιχαντιστές απωθήθηκαν χάρη στην άφιξη ενισχύσεων από τη Μονγκούνο.

Οδηγός λεωφορείου δήλωσε ότι ο δρόμος που συνδέει τη Μονγκούνο με την πόλη Μαϊντουγκούρι, που έκλεισε μετά την επίθεση, παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία το Σάββατο.

«Πέρασα μπροστά από το σημείο (ελέγχου του στρατού) και το μόνο που είδα ήταν ένα καμένο αυτοκίνητο, ο τόπος είναι έρημος μετά την επίθεση», ανέφερε.

Το βράδυ της Πέμπτης, μαχητές της Μπόκο Χαράμ, με περίπου 30 οχήματα, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον άλλης βάσης του στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάνοντας άλλη μια επίδειξη δύναμης.

Την Παρασκευή, ο στρατός ανακοίνωσε «μείζονες» αλλαγές στην ιεραρχία των δυνάμεών του στην Πολιτεία Μπόρνο, όπου τη διοίκησή των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί να καταστείλουν τους αντάρτες ανέλαβε ο υποστράτηγος Αμ Ντίκο.

Οι νέες επιθέσεις υπενθύμισαν ότι η Μπόκο Χαράμ παραμένει σημαντική απειλή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχει ουσιαστικά ηττηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτ αρχείου)