Για τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών στην πόλη της Ιερουσαλήμ προειδοποίησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Τετάρτη (30/04) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Ο δυτικός άνεμος θα μπορούσε εύκολα να ωθήσει τις φλόγες σε συνοικίες στα περίχωρα (της Ιερουσαλήμ) ή ακόμα και στην ίδια την πόλη», αναφέρει ο Νετανιάχου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού.
Τα πύρινα μέτωπα στους λόφους γύρω από την Ιερουσαλήμ θέριεψαν λόγω των ισχυρών ανέμων, παρά την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού.
Ισραήλ: Αντιμέτωπο με την πιο καταστροφική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας
Κατάσταση συναγερμού επικρατεί την Τετάρτη (30/04) στο Ισραήλ, μετά το ξέσπασμα πολλών καταστροφικών πυρκαγιών, ιδίως στα δυτικά της Ιερουσαλήμ. Ήδη έχουν εκκενωθεί πολλές κοινότητες, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες.
🚨🗞️URGENT: Jerusalem’s Hadassah Hospital EVACUATED! Israel battles raging fires, Foreign Minister pleads for help from neighbors. #Jerusalem #IsraelFires #BreakingNews
— NewsDaily🪖🚨🪖 (@XNews24_7) April 30, 2025
Watch the video 🚨👇🚨 pic.twitter.com/5atZhw2cfl
«Είμαστε αντιμέτωποι ίσως με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στο Ισραήλ εδώ και μια δεκαετία», είπε ο Εγιάλ Κάσπι, ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.
Έρευνες για εμπρησμό από τη Σιν Μπετ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που επιβλέπει το έργο της κατάσβεσης, επισκέφθηκε περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές. Σε ένα βίντεο είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να παρασχεθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους κατοίκους.
BREAKING:
— Current Report (@Currentreport1) April 30, 2025
The firestorm has reached an Israeli military base in Central Israel.
Flames have engulfed parts of the facility, with Israeli soldiers trapped inside their barracks.
Hheavy smoke and structural damage, raising fears of casualties. pic.twitter.com/jNkUTWIDE9
Σε ανακοίνωσή του, λίγο αργότερα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι πυρκαγιές μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ την ώρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά «σε ένα χωράφι, στα νότια της πόλης».
«Η αστυνομία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύλληψη όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές εμπρηστικές πράξεις» πρόσθεσε ο Μπεν Γκβιρ.