Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία
Twitter/ Ömer Faruk Yavaşçay
Twitter/ Ömer Faruk Yavaşçay

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία

Νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία εντόπισε ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay. Πρόκειται για διπλής όψης καταστροφή στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό προσφοράς των Αυτοκρατόρων στην Αγία Σοφία.

«Σήμερα, συνάντησα ένα άλλο πολύ θλιβερό θέαμα στην Αγία Σοφία. Δυστυχώς, και πάλι, βρήκα φθορές διπλής όψης στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση» αναφέρει ο αρχαιολόγος στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου μοιράστηκε φωτογραφίες και βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία είχε καταστραφεί και παλαιότερα. Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη και μέρη από αντικείμενα που θεωρούσαν ιερά όπως τα εσωτερικά τείχη, αναφέρει η ΕΡΤ.

Τουρκικά ΜΜΕ

Σημαντικές φθορές και ζημιές έχει υποστεί η Αγία Σοφία ιδιαιτέρως μετά τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», κατά την οποία την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περί το 1 εκατομμύριο άτομα.

Κατά της μετατροπής του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος τάσσονται ο θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı, οι οποίοι αναφέρουν ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες του. Ο κ. Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Δημοσιεύματα άλλων τουρκικών ΜΜΕ -όπως της «Sozcu» και της «Yenicaggazetesi»- αναφέρονται στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Ορισμένοι από τους τίτλους σχετικών δημοσιευμάτων: «Ένα επιπλέον επεισόδιο (σ.σ. φθοράς) στην πόρτα της Αγίας Σοφίας» (Sozcu) και «Η κυβέρνηση παρακολουθεί ενώ η φθορά συνεχίζεται: Και πάλι καταστροφή στην Αγία Σοφία» (Cumhuriyet).