Μπους, Κλίντον, Ομπάμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν Αφγανούς πρόσφυγες

Μπους, Κλίντον, Ομπάμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν Αφγανούς πρόσφυγες

Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Ου. Μπους και οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν μια νέα οργάνωση, που έχει στόχο να βοηθήσει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι πρώην ηγέτες και οι σύζυγοί τους θα συμμετάσχουν στο Welcome.US, έναν συνασπισμό οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικών επιχειρήσεων και άλλων ηγετών που παρουσιάστηκε σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση. 

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι θα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, μέσω της κινητοποίησης εθελοντών και της συγκέντρωσης βοήθειας.

Πολλοί από τους πρόσφυγες θα βρίσκονταν σε κίνδυνο εάν έμεναν στο Αφγανιστάν υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, αφού εργάστηκαν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ή για αμερικανικές και διεθνείς οργανώσεις στα 20 χρόνια του πολέμου.

«Χιλιάδες Αφγανοί στάθηκαν στο πλευρό μας στην πρώτη γραμμή για να προωθήσουν έναν ασφαλέστερο κόσμο και τώρα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον Welcome.US και το έργο της παροχής βοήθειας σε αφγανικές οικογένειες να εγκατασταθούν και να χτίσουν νέες ζωές», δηλώνουν στην ανακοίνωση ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα.

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στους νέους Αφγανούς γείτονές μας και στον υπόλοιπο κόσμο πώς ένα πνεύμα γενναιοδωρίας και φιλοξενίας  συνιστά τη ραχοκοκαλιά αυτού που κάνει χώρα μας τόσο μεγάλη».

Το Reuters δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ, προκειμένου να σχολιάσουν την όλη πρωτοβουλία.

Ο συνασπισμός έχει επίσης τη στήριξη περισσότερων από 280 ανθρώπων και οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών επιχειρήσεων όπως η Microsoft Corp, η Starbucks Corp, η CVS Health Corp και η AirBnB Inc, όπως και πολλών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, οργανώσεων βετεράνων και φορέων μετεγκατάστασης. 

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί νυν και πρώην κυβερνήτες και δήμαρχοι επίσης συμμετέχουν. Επιπλέον, πολιτειακοί και τοπικοί ηγέτες διαβεβαίωσαν πως θα υποδεχθούν πρόσφυγες στις κοινότητές τους, παρ' όλο που η μετανάστευση παραμένει ένα θέμα που διχάζει τη χώρα.