Μπορέλ: Σύνοδος των ΥΠΕΞ την άλλη εβδομάδα, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για το εμπάργκο

Μπορέλ: Σύνοδος των ΥΠΕΞ την άλλη εβδομάδα, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για το εμπάργκο

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας μέχρι το Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στη Φλωρεντία, επανέλαβε ότι πιστεύει στην επίτευξη «μιας κοινής λύσης, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια κατάσταση», προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία γρήγορα.

Ερωτηθείς για ένα πιθανό εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, είπε ότι «το αέριο δεν είναι για αύριο, (αλλά) για μεθαύριο», υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα τη φορά στις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα είχε πει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ρεαλιστική» στα σχέδιά της να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ρωσική ενέργεια και ότι πρέπει να το πράξει με «συνετό τρόπο».

«Το αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο... αν δεν είναι ρωσικό, πρέπει να είναι φυσικό αέριο ούτως ή άλλως», είπε.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χτυπηθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και ότι η δράση μπορεί να μην περιορίζεται μόνο σε μια απλή απαγόρευση αγοράς του πετρελαίου.

«Αν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρέχουν την ασφάλεια για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου - όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κομισιόν ως γνωστόν πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να κερδίσει κράτη που είχαν ενδοιασμούς, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.