Μπορέλ: Νομίζω το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μπορέλ: Νομίζω το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής θα καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Υπήρξαν σκληρές συνομιλίες χθες το απόγευμα, καθώς και σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο France Info, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι σήμερα το απόγευμα, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους αρχηγούς των κρατών μελών μια συμφωνία».

Ερωτηθείς για το αν τα σχέδια για το εμπάργκο στο πετρέλαιο μπορούν να αποτύχουν λόγω των αντιρρήσεων από την Ουγγαρία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, ο Μπορέλ είπε: «Όχι, δεν νομίζω… θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος».

Η υπό συζήτηση πρόταση μεταξύ των χωρών της ΕΕ το απόγευμα της Κυριακής απαγορεύει την παράδοση του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα εξαιρεί το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος προμηθεύει την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες του καθενός (μέλους της ΕΕ)», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι μια λύση σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να δώσει στις τρεις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 7% έως 8% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου «περισσότερο χρόνο προσαρμογής»