Μπορέλ: Καλεί Βελιγράδι και Πρίστινα σε νέες εκλογές, με πλήρη συμμετοχή
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Κόσοβο

Μπορέλ: Καλεί Βελιγράδι και Πρίστινα σε νέες εκλογές, με πλήρη συμμετοχή

Σε νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή κάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεχωριστά στις Βρυξέλλες, μαζί και με τον Ειδικό Απεσταλμένο για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Μετά τις συναντήσεις ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «σήμερα μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ, τον κύριο Λάιτσακ περάσαμε πάνω από τέσσερις ώρες, πρώτα με τον πρωθυπουργό Κούρτι μετά με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, σε ξεχωριστές συναντήσεις -δεν υπήρξαν κοινές συναντήσεις- προσπαθώντας να βρεθεί μία λύση ή τουλάχιστον να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αντιμετωπίζουμε κρίση και τους ευχαριστούμε και τους δύο που ήρθαν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για αναζήτηση αποκλιμάκωσης» σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στις δύο πλευρές οι «ξεκάθαρες προσδοκίες» της ΕΕ, καλώντας την Πρίστινα να σταματήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα δημοτικά κτίρια του βόρειου Κοσόβου, και ζητώντας από το Βελιγράδι να απομακρυνθούν οι Σέρβοι διαδηλωτές.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «πυρήνας της λύσης» του προβλήματος είναι «νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή».